För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan
Sek-medlem på en vägarbetsplats fotograferad genom ett betongrör, han böjer sig fram och häller upp något ur en dunk.

Koll på din anställning

Oavsett vilken typ av anställning du har så finns det lagar och regler som ger dig rättigheter. Här kan du läsa om vad som gäller för de olika anställningsformerna. Har du frågor om din anställning, prata med oss på Seko!

En av Sekos absolut viktigaste frågor är att driva på för så bra anställningar som möjligt för våra medlemmar. Vi har koll på vad som gäller enligt lag och avtal och kan säkra att allt går rätt till på arbetsplatsen. Har du frågor, vänd dig gärna till oss.

Tillsvidareanställning

Detta är samma sak som en fast anställning och gäller tills vidare från anställningens startdatum. Om inte du och chefen kommit överens om något annat är det alltid tillsvidareanställning som gäller.

Tidsbegränsade anställningar

En tidsbegränsad anställning har ett bestämt slutdatum, gäller alltså bara under en bestämd tid. För både särskild visstidsanställning och vikariat finns tydliga regler för när de omvandlas till en fast (tillsvidare) anställning. Ingen ska behöva jobba på tidsbegränsade anställningar för evigt.

Särskild visstidsanställning

En särskild visstidsanställning börjar och slutar vid ett bestämt datum. Det finns ingen bestämd uppsägningstid för anställningsformen i lag, men huvudregeln är att anställningen inte går att avbryta i förväg om man inte har avtalat om annat.

Om du haft en särskild visstidsanställning under sammanlagt mer än tolv månader under en femårsperiod har du rätt till en tillsvidareanställning. Läs mer om omvandling till tillsvidareanställning på LOs hemsida. 

Vikariat

En anställning där du går in och ersätter en speciell person som är borta på grund av exempelvis studier, sjukdom eller föräldraledighet.

När du vikarierat hos samma arbetsgivare i mer än två år inom en femårsperiod har du rätt att bli tillsvidareanställd. 

Säsongsanställning

När du är anställd för att göra ett jobb som bara kan utföras under delar av året. Den som varit säsongsanställd av en arbetsgivare mer än sex månader under de senaste två åren kan få företrädesrätt till ny säsongsanställning. Du som vill ha företrädesrätt måste själv lämna en anmälan om det till arbetsgivaren.

Kollektivavtal kan ha andra regler

Ett kollektivavtal som slutits mellan arbetsgivaren och facket kan ofta ha egna regler om tidsbegränsade anställningar som ersätter och/eller kompletterar det som står i lagen. Prata med din lokala Seko-företrädare om detta!

En kvinnlig Seko-medlem på Skansen tittar in i kameran lutad mot en rödmålad trästuga i soldiset.

Provanställning

Enligt lagen är det tillåtet att avtala om en tidsbegränsad provanställning i högst 6 månader. Om provanställningen inte avbryts i förtid av arbetsgivaren eller dig och det inte lämnas besked om att den ska upphöra, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.

Om du har deltid och vill jobba mer

Båda tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar kan vara på deltid, alltså på färre procent eller timmar än heltid.

Om du jobbar deltid och vill ha fler timmar eller procent på schemat ska du meddela arbetsgivaren detta skriftligt. Du går då före när det behövs mer arbetskraft på arbetsplatsen, detta är reglerat i lagen om anställningsskydd.

Ta gärna hjälp av din lokala Seko-företrädare med att anmäla in detta till din arbetsgivare.

Rätt till återanställning

Den som blir uppsagd från sitt arbete kan ha förtur till att bli anställd igen om det uppstår en ledig tjänst. Det kallas företrädesrätt till återanställning och gäller oavsett vilken typ av anställning du haft.

För att få företrädesrätt måste du meddela arbetsgivaren skriftligt att du vill ha detta. Arbetsgivaren får då inte anställa någon annan än den som har anmält att hen vill utnyttja sin företrädesrätt till återanställning.

För att vara kvalificerad för företrädesrätt krävs bland annat att du varit anställd sammanlagt mer än 12 månader under de tre senaste åren (eller haft en eller flera särskilda visstidsanställningar i sammanlagt 9 månader under de tre senaste åren).

Ta gärna hjälp av din lokala Seko-företrädare med att anmäla in till din arbetsgivare att du vill ha företrädesrätt till återanställning. 

Bli medlem i Seko

50 kronor i månaden det första halvåret!

Som ny medlem i Seko betalar du bara 50 kronor per månad det första halvåret, förutsatt att du tecknar dig för att betala med autogiro. 

Till medlemsansökan

Seko Direkt

Hos vår medlemsservice Seko Direkt får du svar på frågor om Seko-medlemskapet eller ditt arbete. Det kan handla om din anställning, arbetsmiljö eller lagar och avtal.

Öppettider

Måndag – torsdag
9.00–16.00
Fredagar
9.00–15.00

Lunchstängt 11.30–12.30

Senast uppdaterat: 24 mars 2025