Varsel och uppsägning
För att en arbetsgivare ska kunna säga upp anställda måste det finnas sakliga skäl. Det finns två orsaker om sakliga skäl: arbetsbrist eller personliga skäl.
Varsel vid arbetsbrist
Ett varsel är en förvarning om att det kan bli uppsägningar på arbetsplatsen på grund av arbetsbrist. Enligt lag måste en arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem anställda varsla till Arbetsförmedlingen. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren måste också förhandla med facket innan några beslut om uppsägningar fattas.
Ett varsel ska innehålla
- Skälen till de planerade uppsägningarna
- Antalet arbetstagare som avses bli uppsagda
- Under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske
Om det finns kollektivavtal med Seko på arbetsplatsen måste arbetsgivaren förhandla med Seko om förändringarna innan arbetsgivaren genomför en omorganisation som kan leda till uppsägningar. Även arbetsgivare utan kollektivavtal måste förhandla för de arbetstagare som är medlemmar i ett fackförbund. Arbetsgivaren är skyldig att skicka en förhandlingsframställan till facket.
Är varsel och uppsägning samma sak?
Nej. Ett varsel är i sig ingen uppsägning. Det innebär att om du har blivit varslad är du ännu inte uppsagd. Det är inte heller säkert att du kommer att bli uppsagd, varslet kan bli avblåst.
Varsel om uppsägning av personliga skäl
Med uppsägning på grund av personliga skäl menas att arbetstagaren inte fullgjort de plikter som följer av anställningsförhållandet. Enligt Arbetsdomstolens praxis är exempelvis misshandel, hot om våld, stöld, förskingring, illojal konkurrens, arbetsvägran, olovlig frånvaro samt allvarliga fall av samarbetssvårigheter normalt sakliga skäl för en sådan uppsägning.I de flesta av Sekos kollektivavtal finns en precisering av vilka personliga skäl som kan anses vara sakliga skäl för uppsägning. Innan en uppsägning på grund av personliga skäl ska den anställde normalt sett först ha fått en varning från arbetsgivaren där det framgår att det finns risk för uppsägning om inte beteendet ändras. Innan en uppsägning på grund av personliga skäl kan ske ska arbetsgivaren dessutom utreda möjligheterna till omplacering.
Facket ska få varslet
Arbetsgivaren ska varsla den fackliga organisationen även när en enskild anställd avskedas eller sägs upp av personliga skäl. Om arbetsgivaren vill säga upp en anställd av personliga skäl, ska arbetsgivaren meddela den anställde och lämna varsel till det lokala fackförbundet minst två veckor i förväg.
Avsked
Lagen gör skillnad mellan uppsägning och avskedande. För avskedande krävs det ett avsiktligt förkastligt beteende som inte ska behöva tålas i något anställningsförhållande. Det finns inte heller någon uppsägningstid utan anställningen upphör med omedelbar verkan. Vid avskedande finns ingen omplaceringsskyldighet som det gör vid uppsägningar.
Typiska avskedandesituationer är brott på arbetsplatsen, förtroendemissbruk, våld och hot, kränkningar och trakasserier samt illojala handlingar eller beteenden.
Vid avskedande ska arbetsgivaren förvarna en vecka före avskedandet genom underrättelse till den anställda och varsel till berörd facklig organisation.
Seko Direkt
Hos vår medlemsservice Seko Direkt får du svar på frågor om Seko-medlemskapet eller ditt arbete. Det kan handla om din anställning, arbetsmiljö eller lagar och avtal.
Öppettider
- Måndag – torsdag
- 9.00–16.00
- Fredagar
- 9.00–15.00
Lunchstängt 11.30–12.30
Senast uppdaterat: 24 mars 2025
Relaterade ämnen
- Du tjänar på att vara medlemSju viktiga anledningar att vara medlem i Seko.
- Hitta ditt avtalHitta det kollektivavtal som gäller för dig.
- Vad händer i din bransch?Hitta din bransch inom Seko för att få aktuell information.