Sjukskrivning
Om du blir sjuk ska du anmäla det direkt till din arbetsgivare. Första sjukdagen får du ingen lön. Det kallas karensavdrag och har bestämts av regering och riksdag. Från och med andra sjukdagen får du sjuklön som är 80 procent av din vanliga lön.
Arbetsgivaren betalar sjuklön under de första 14 dagarna som du är sjuk. Från och med den 15:e sjukdagen får du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Om du är sjuk längre än sju dagar ska du lämna ett sjukintyg från din läkare till arbetsgivaren för att styrka din sjukfrånvaro och ha rätt till ersättning. I vissa fall kan din arbetsgivare kräva ett sjukintyg tidigare.
Indragen sjukpenning?
Om Försäkringskassan meddelar dig att du inte får mer sjukpenning måste du gå till Arbetsförmedlingen första vardagen efter att du mottagit brevet från Försäkringskassan och vara aktivt arbetssökande utan förhinder. Annars riskerar du att din sjukpenninggrundade inkomst (SGI) sätts ned till 0 kronor, och det drabbar flera ersättningar.
Om du har en anställning ska du även kontakta din arbestgivare.
Seko kan hjälpa dig att överklaga
Om Försäkringskassan drar in din sjukpenning, ta även kontakt med din lokala fackliga organisation och berätta om det som hänt. Seko kan sätta press på arbetsgivaren att ta sitt ansvar för din rehabilitering och även hjälpa dig som medlem att överklaga Försäkringskassans beslut om det finns skäl att tro att det är fel.
För att komma i kontakt med rätt person inom Seko, vänd dig till Seko Direkt.
Senast uppdaterat: 24 mars 2025