Kulturblogg
Kultur-Mats april 2015
Har nyss varit på Runö där jag återigen varit på fackliga seminariet Boken på arbetsplatsen. Ska noteras att Seko ingår i den helkvinnliga arrangörsgruppen. Seminariet va bra upplagt. Luftigt program, lagom långa föredrag, kreativa aktiviteter samt goda möjligheter att träffa deltagande författare. Vi uppmanades att presentera favoritbok. Mitt val blev Haren-sviten av John Updike. Arrangörerna valde att låta Transports ordförande Lars Lindgren hålla sedvanligt inledningsanförande. Han, vars förbund framgångsrikt driver vägkrogsbibliotek med ljudböcker, hävdade att språket är nyckeln till det mesta. Han betonade vikten av välskrivning i skolan, läsning av dagstidningar och förmågan att tillgodogöra sig text.
Tre författare jag känner till relativt väl föreläste. Först ut var den ansedde Kjell Johansson. Han uppehöll sig främst vid böckerna som emanerar från Midsommarkransen, de som har samlingsnamnet De utsatta. Påstår av egen erfarenhet att de är starka läsupplevelser, en kombination av mycket biografi och en del påhitt. Kjell sa att han tyckte berättelsen var var både rolig och trist; finns ett ljus i mörkret. Vilken ynnest att han flera gånger under seminariet ville fika med en av sina fans (mig). Tony Samuelsson kommer från Farsta, en annan del av Stockholms södra förorter. Hans produktion består av ett 20-tal titlar, varav jag läst drygt ett halvdussin. Tony är aktuell med två kontrafaktiska romaner om vad som skulle kunna ha hänt om nazismen segrat. Anförandet fokuserade naturligt nog på dessa verk. Lena Kallenberg skriver - enligt egen utsago - om kvinnor, arbete och Stockholm. Hon skildrar ofta Södermalm i såväl historisk som modern tid, vilket märks i böcker såsom Södermorsor och Apelsinkärlek; två titlar att rekommendera. Nya romanen Farmors son handlar om tre generationer som försökt göra tillvaron lite bättre. Hungerupproren 1917, Ådalen -31 och Vietnamrörelsen är centrala hållpunkter. Lena anser att denna bok, byggd på dokumentärt stoff, är hennes viktigaste. En av kvällarna läste författarna ur sina verk.
Språkkonsult Sara Gunnerud höll med power-point ett flammande tal om ordens makt och betydelse. Hon var frustrerad över att vi inte hann diskutera och att hon är så ensam om att vara utbildad ordvrängare i arbetarrörelsen. ”Språket gör dramaturgi av verkligheten, samma begrepp tolkas olika av olika aktörer.” Hennes bok är utgiven av Katalys. Ordföranden i LO brukar medverka, även om det tidigare varit som ABF-topp. Han ser kampen för läsfrämjande som en viktig kulturell fajt, ”något som måste föras fram i samhällsdebatten.”. LO-Kålle lyfte fram nya projektet Läs för mig jämte det existerande Läs för mej pappa, tog upp de 44% av männen i LO som aldrig tar till sig andras skrivna berättelser samt hur igenkännbar dialekt i Raskens blev en inkörsport till eget läsande. Passade på att på tu man hand uttrycka den berättigade oro vi känner i Seko-Posten, och samtidigt tacka för hans stöd.
Tipset: Världsbokdagen 23/4 firas på Stadsbiblioteket med många fina författare.