Yrkanden på Telekomavtalet har växlats mellan parterna

Seko har idag växlat yrkanden med TechSverige (tidigare Almega IT och Telekomföretagen) avseende löner och villkor på Telekomavatalet. Hårda förhandlingar väntar då arbetsgivarna yrkar på både sämre villkor och ett avtal utan garanterade löneökningar.

Publicerad:

Seko organiserar medlemmar inom hela telekomsektorn och på avtalsområdet finns omkring 4 500 medlemmar, däribland teletekniker, kundtjänstmedarbetare och servicetekniker på några av de största företagen inom branschen, liksom hos mindre arbetsgivare.

–  Hårda förhandlingar väntar, TechSverige har yrkat på ett tillsvidareavtal utan några som helst garanterade löneökningar. Arbetsgivarna verkar helt sakna insikt om våra medlemmars ekonomiska verklighet. Vi kräver därför löneökningar på 4,2 procent och större inflytande i löneförhandlingarna, säger P-O Fällman som är avtalsansvarig ombudsman för Telekomavtalet.

Seko vill även påbörja en arbetstidsförkortning för alla arbetstagare i branschen.

– Vi har nu en tudelad bransch där vissa företag har arbetstidsförkortning och andra som helt saknar det. Arbetsgivaren vill dessutom i kollektivavtal försämra medbestämmandelagens förhandlingsregler. Detta är uteslutet för oss, vi vill i stället förstärka arbetstagarnas rättigheter till inflytande på arbetsplatsen de jobbar på, säger Fällman.

Sekos yrkanden avseende lönerna följer LO-samordningen, vilket innebär krav på löneökningar med 4,2 procent, dock med ett lägsta utrymme om 1 222 kronor per månad och heltidsanställd räknat per individ inom avtalsområdet.

Förhandlingar inleds inom kort och ska vara klara den 31 mars 2025.

 

Yrkanden i sin helhet:

Sekos yrkanden (pdf)
TechSveriges yrkanden (pdf)

Uppdaterad: