Fotograf: Seko

Seko har växlat yrkanden med Almega Tågföretagen

4,2 procent löneökning på ett år och ett slut på diskrimineringen av deltidsanställda. Det är några av Sekos krav på Almega Tågföretagen i årets avtalsrörelse. Almega Tågföretagen vill bland annat ha mer natt- och helgarbete. 

Publicerad:

I dag har Seko växlat yrkanden med Almega Tågföretagen.

- Det blir en tuff avtalsrörelse. Almega Tågföretagen ställer stora krav på våra medlemmar som redan känner sig hårt pressade. Vi behöver bättre arbetstider och mer återhämtning men det verkar inte Almega Tågföretagen vilja lösa, säger Sune Blomkvist, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Seko kräver 4,2 procent på ett år
Seko kräver samma löneökningar som för övriga arbetsmarknaden. Det betyder 4.2 procent, dock med ett lägsta utrymme om 1222 kronor per månad och heltidsanställd räknat per individ inom avtalsområdet. Avtalsperiodens längd ska vara ettårigt. 

Som ett led i arbetet med att göra heltid till norm på hela arbetsmarknaden ska diskrimineringen av deltidsanställda upphöra och användandet av mertid därmed minska. Sekos krav innehåller också yrkanden om mer ledig tid och mer tillförlitliga arbetstider.

Almega vill ha mer natt- och helgarbete
Almega Tågföretagen vill ha mer mer natt- och helgarbete. De säger klart nej till ytterligare arbetstidsförkortningar och utökad semesterperiod. Dessutom vill de ta bort rätten till fyra veckors sammanhängande sommarsemester.

Nästa vecka kommer Sekos förhandlingsdelegation för spårtrafik att träffas för att i detalj gå igenom alla yrkanden inom avtalsområdet. I mars börjar förhandlingarna och ett nytt avtal ska vara klart den 30 april.

På bilden: Sekos ombudsmän Anna Nilsson och Sune Blomkvist samt Almega Tågöretagens Susanne Svärd Elfström (förhandlingschef), Victor Drakes (förhandlare) Pierre Sandberg (Förbundsdirektör).

Uppdaterad: