Deltagarna på avtalskonferensen för Väg och ban.

Väg och ban samordnar sig inför avtalsrörelsen

Sekos största bransch, Väg och ban, har haft avtalskonferens där omkring 35 förtroendevalda gått igenom ett 70-tal motioner som inkommit från medlemmarna inför de annalkande avtalsförhandlingarna. På plats fanns också ett gäng ombudsmän som deltar i avtalsförhandlingarna.

Publicerad:

Det var ett engagerat och talfört sällskap förtroendevalda som under två dagar denna vecka hade samlats på XPO i Arlandastad för att mangla igenom alla motioner som inkommit till avtalskonferensen. Traditionsenligt så samkörde man diskussionerna på Väg- och banavtalet och Maskinföraravtalet, då en hel del gemensamma beröringspunkter finns på de båda avtalsområdena.

Sekos avtalssekreterare Ulrika Nilsson inledde konferensen med att berätta om LO-förbundens gemensamma samordning gällande exempelvis märket och modellerna för att få upp de lägsta lönerna. Hon berättade även att Seko inom kort ska ge ett svar till LO om huruvida förbundet kommer att ingå i samordningen eller inte med tanke på att Seko tidigare reserverade sig mot den uteblivna satsningen på arbetstidsförkortning.

Därefter tog motionsbehandlingen vid och det var flitiga diskussioner under resterande del av tiden. Bland de många ämnena som avhandlades fanns frågor om restid, löneformer, särskild visstidsanställdas villkor, begreppet ”yrkesarbetare”, bergarbete, anställningsbevis, helgersättning, förrättningsarvoden och givetvis pensionsfrågan. Självfallet vill Seko även få ut så mycket som möjligt när det kommer till medlemmarnas lönekuvert också.

De många motioner som inkommit diskuterades, argumenterades och prioriterades i först smågrupper som sedan slogs ihop stegvis tills det slutligen beslutades i storgrupp vilka motioner som ska tas till förhandlingarna.

Sandra Lindström är avtalsansvarig ombudsman på Seko och hon är nöjd med hur avtalskonferensen genomfördes.

–  Det har varit långa och djupgående diskussioner om motionerna som kommit in. Man får ge och ta lite, men också tänka vad som är bäst för hela medlemskollektivet. Alla har fått argumentera för sina frågor, det har skett på ett respektfullt sätt och det har varit högt i tak på avtalskonferensen. Jag är imponerad av hur alla förtroendevalda i branschen tar ansvar genom att föra medlemmarnas åsikter vidare, säger Lindström.

Exakt vilka motioner som kommer landa i skarpa krav (yrkanden) gentemot motparterna Byggföretagen och Maskinentreprenörerna kommer att presenteras så snart de har överlämnats till motparten. Först ska förbundsstyrelsen fatta beslut om yrkandena och det kommer att ske nu i december.

Uppdaterad: