Vårändringsbudgeten 2023: ”Hög tid att regeringen tar ansvar”

I dag presenterade regeringen sin proposition på vårändringsbudget. Seko anser att innehållet lämnar mycket övrigt att önska.

Publicerad:

Kriminalvården får ett ökat anslag på 300 miljoner, vilket är mindre än hälften av det som myndigheten äskat. Det ökade anslaget ska endast gå till att bygga ut platskapaciteten, inga satsningar görs på personalen. Enligt en undersökning som Seko släppte i januari säger 1 av 3 anställda på anstalter att det är uteslutet eller inte särskilt sannolikt att de kommer arbeta kvar inom Kriminalvården om två år.

– Det är bra att Kriminalvården får tillskott att fortsätta sin utbyggnad men det är under all kritik att inga satsningar görs på personalen. Det kommer spela mindre roll att det platskapaciteten ökar om ingen vill arbeta där. Vi får inte glömma att personalen är Kriminalvårdens viktigaste resurs, säger Gabriella Lavecchia, förbundsordförande Seko.

Seko menar att regeringen i sin budgetproposition visar på en stor passivitet till den ekonomiska verklighet som många lever i. Inflationen är fortsatt hög och det känns i plånboken för Sveriges arbetare. Allt fler har svårt att få lönen att räcka till mat, hyra och elräkningar. Men satsningar som kommer vanligt folk till nytta lyser med sin frånvaro.

– Jag efterlyser åtgärder från regeringen som faktiskt kommer att underlätta människors vardag. Ett förstärkt barnbidrag, en bättre a-kassa eller ett avskaffade av karensdagen skulle kunna vara några åtgärder som faktiskt gjort skillnad för folk. Det är hög tid att regeringen tar sitt ansvar. Regeringen måste vakna och inse att det är dom som styr Sverige nu, säger Gabriella Lavecchia.

Uppdaterad: