Fotograf: Leif Ingvarsson/Mostphotos

Cementkrisen visar att samhället måste ta ett större ansvar

I början av juli beslutade Mark- och miljööverdomstolen att avvisa Cementas begäran om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland. Cementas tillverkning på Gotland står för uppemot 75 procent av den cement som används i Sverige för att bygga infrastruktur och bostäder. Effekterna av beslutet kan bli ödesdigra och leder till en tvärbroms av allt byggande av transportinfrastruktur och bostäder.

Publicerad:

– Om inget görs riskerar detta få katastrofala konsekvenser, inte bara för anläggnings- och byggbranschen, utan för hela samhället, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Redan i november tar cementlagret på Gotland slut och timingen kunde inte bli sämre.
– Hela samhället och väldigt många människor har under mer än ett år drabbats hårt av en global pandemi. Nu börjar vi se någon form av ljus i tunneln, anläggnings- och byggjobben är i full fart. Risken är nu uppenbar att allt detta bromsas upp när nödvändigt material inte går att få tag i och import av cement är ett orealistiskt alternativ. Timingen är sällsynt dålig, fortsätter Gabriella Lavecchia.

Frågan är av den dignitet att regeringen behöver ta initiativ i frågan. Seko har under många år krävt ett större samhällsansvar för bland annat infrastrukturen.
– Det som händer nu visar på hur sårbara vi är. Jag utgår från att regeringen nu vänder på alla stenar för att hitta en lösning i denna fråga. Många arbetstillfällen och stora samhällsvärden är just nu hotade och det är det sista vi behöver just nu, avslutar Gabriella Lavecchia.

Imorgon, 3 augusti, träffar Seko näringsministern för att diskutera frågan.

Uppdaterad: