Fotograf: Ove Nordström

Seko kommenterar kraschade LAS-förhandlingar

De så kallade LAS-förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv avslutades i natt då parterna stod för långt ifrån varandra.

Publicerad:

LO har sedan en tid tillbaka förhandlat med Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning, de så kallade LAS-förhandlingarna. Förhandlingarna har försvårats med anledning av Januariavtalet där regeringen, Centern och Liberalerna hotat med lagstiftning om inte arbetsmarknadens parter själva kan nå en förhandlingsuppgörelse som bland annat ska innehålla förändringar i LAS, Lagen om anställningsskydd.

Den utredning som ligger på bordet som ett lagförslag om parterna inte kommer överens innehåller förändringar till arbetsgivarnas fördel.

– Seko är som facklig organisation i princip alltid villiga att förhandla, kompromissa och hitta lösningar. Men att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar trisslotten, kan aldrig bli lyckad. Det är tyvärr detta vi nu ser effekten av där vår motpart, Svenskt Näringsliv, har kunnat ställa krav som de vet att vi aldrig kan godkänna. De har ju redan en utredning som kan bli lag om förhandlingarna misslyckas, säger Valle Karlsson, förbundsordförande, Seko.

– Vi befinner oss i en tid där våra medlemmar behöver mer trygghet, inte mindre. Seko tänker inte medverka till att våra medlemmars trygghet äventyras för att förhindra en lagstiftning som aldrig borde ha initierats. Det är politiken som satt oss i denna situation, då får dom också ta ansvar för att hantera frågan. Vi kommer göra allt vi kan för att se till att januaripartierna inte lägger fram förslag till riksdagen som försämrar tryggheten för våra medlemmar, säger Valle Karlsson. 

En del av de frågor som var föremål för LAS-förhandlingarna kan nu istället bli frågor i den ordinarie avtalsrörelsen.

– Frågan om hyvling är en sådan fråga, det vill säga att en arbetsgivare kan tvinga anställda att gå ned från heltid till deltid. Senast förra veckan meddelade Arriva som driver Pågatågen i Skåne att man tänker hyvla 250 anställda. Tackar man nej till att gå ned i arbetstid och lön riskerar man att bli av med jobbet. Detta är ett exempel på fråga som vi nu kan behöva köra i avtalsrörelsen, säger Valle Karlsson.

Uppdaterad: