Gemensamt uttalande från facklig samling

Det brottsförebyggande arbetet måste stärkas genom en bred mobilisering från hela samhället. Nu påbörjar vi ett långsiktigt samarbete för att bromsa den negativa utvecklingen med en kriminalitet som sjunker allt lägre ner i åldrarna. Vi påbörjar arbetet med facklig samling för att stärka det brottsförebyggande arbetet och samordna det tidiga stödet till barn och unga i riskzon.

Publicerad:

Vi ser en rad olika samhällsutmaningar som vi måste komma tillrätta med. Det gängrelaterade våldet eskalerar, omfattande handel med narkotika göder den organiserade brottsligheten och kriminella nätverk som står bakom dödsskjutningar rekryterar barn till sin verksamhet.

Vi ser en ökning av hot och våld mot våra medlemmar som jobbar inom vård, skola, omsorg, socialtjänst, räddningstjänst, polis, tull, kustbevakning, kriminalvård, statens institutionsstyrelse, som ordningsvakter, väktare, busschaufförer och tågvärdar.

Såväl politiker som landets rikspolischef har uttryckt att en bred mobilisering från hela samhället är nödvändig för att vända utvecklingen. En sådan mobilisering krävs också för att vända den ökade segregationen i samhället i stort. Vi kan inte blunda för att socioekonomisk utsatthet är en grogrund för kriminalitet.

Som representanter för de fackliga organisationerna och alla våra medlemmar som i sin yrkesutövning påverkas av ovan beskrivna utveckling vill vi elva förbund och centralorganisationer vända den negativa utvecklingen och stärka det brottsförebyggande arbetet samtidigt som vi skapar en bättre arbetsmiljö för våra medlemmar. Vid det första möte som utgjort startskottet för vårt samarbete i denna viktiga fråga har vi enats om viktiga utgångspunkter för vår gemensamma väg framåt:

  • Vi vill fortsätta att tillsammans långsiktigt driva på för att höja statusen för det brottsförebyggande arbetet genom att se till att frågan alltid är på agendan och genom att öka kunskaperna om hur våra medlemmar genom politiska beslut ges de bästa förutsättningarna för att arbeta brottsförebyggande. 
  • För att genomföra ovan tillsätter vi en gemensam arbetsgrupp.

De yrkesgrupper som vi inom fackförbunden representerar ägnar sig till stor del åt vitt skilda arbetsuppgifter. Men många har det gemensamt att de på olika sätt kommer i kontakt med barn och unga som är på väg åt fel håll, eller som redan har hamnat på en bana som inte bara är destruktiv för dem själva utan också för deras omgivning – och i förlängningen för hela samhället.

Våra medlemmars arbete utgör på olika sätt mycket viktiga delar i en samhällsmobilisering mot brottsligheten. Men ska deras kompetenser och engagemang fullt ut komma samhället till nytta behöver deras förutsättningar att göra ett riktigt bra jobb förstärkas. Hur dessa förstärkningar behöver se ut skiljer sig åt mellan olika yrkesgrupper, men vi har också sett att det finns mycket som förenar oss när vi sökt svar på hur vi anser att samhällets brottsförebyggande förmåga kan stärkas.

  • Ett tydligare ansvar. Ansvaret för det brottsförebyggande arbetet måste förtydligas så att det blir tydligare vilka olika aktörer som har brottsförebyggande uppdrag – och vilka skyldigheter de har att samverka. När ansvaret tydliggörs genom lag och det förebyggande arbetet får högre prioritet blir det också upp till politikerna att tillse att resurser finns för att leva upp till ansvaret.
  • Ökad samverkan för ökad helhetssyn. Det är med samhällets samlade resurs som det brottsförebyggande arbetet hanteras bäst. Men på samma sätt som krav bör ställas på olika verksamheter att samverka så bör samverkansansvar även finnas inom regeringen och regeringskansliet. Bara genom att se helhetsbilden kan rätt beslut fattas för ett effektivt brottsförebyggande arbete.
  • Större fokus på arbetsmiljö. Våra medlemmar har i sina samhällsuppdrag till uppgift att göra samhället tryggt och flera har uppdrag att jobba brottsförebyggande på olika sätt. Andra behöver få ett sådant uppdrag. För att det här ska kunna lyckas med det måste våra medlemmar själva vara trygga i sin arbetsvardag. Hot och våld måste därför motverkas.
  • Dela och utveckla kompetens. Vi ser stora vinster med att samordna alla de kunskaper och förmågor våra medlemmar besitter i en gemensam kompetensplattform för ett effektivare brottsförebyggande arbete, grundat i vetenskap och beprövad erfarenhet. Det handlar om att få olika yrkesgruppers skilda kompetenser att ännu bättre kugga i varandra – utan att för den skull ge avkall på de enskilda behoven av kompetensutveckling.

Kan vi med gemensamma krafter och ökande resurser se till att våra medlemmar ges bättre förutsättningar att tillsammans förebygga brott så kommer det att bespara samhället stora kostnader i form av minskad brottslighet och ett minskat tryck på rättsväsendet. Men ett välfungerande brottsförebyggande arbete besparar inte bara samhället utgifter. Viktigast av allt är att det besparar oss alla olika former av lidande och det innebär att vi inte låter barnen betala notan för samhällets tillkortakommanden.

Det är med den starka tron att vi tillsammans kan göra skillnad som vi nu fortsätter vårt arbete med facklig samling för att stärka det brottsförebyggande arbetet.

Akademikerförbundet SSR
Akavia
Kommunal
Lärarförbundet
Polisförbundet
Seko
TCO
Transportarbetarförbundet
Tull-Kust
Vision

Uppdaterad: