Sekos lokalbaneklubb protesterar efter informationsmöte med Arriva

Sekos lokalbaneklubb, som organiserar anställda på lokalbanorna i Stockholm, är starkt kritiska efter det informationsmöte som Arriva hållit med personalen i dag.

Publicerad:

Sekos lokalbaneklubb vill göra ett uttalande:

"Seko – Service och kommunikationsfacket – motsätter sig arbetsgivarens beslut att omorganisera sin verksamhet på ett sådant sätt att ombordpersonalen på spårvägen försvinner. Det är fel beslut, vid fel tidpunkt, fattat på felaktiga grunder. Arbetsgivaren har valt att ensidigt fokusera på ombordpersonalens arbetsuppgifter rörande visering och har därför kunnat göra en stark koppling mellan Trafiknämndens beslut om att införa självvisering och ombordpersonalens framtid. Sekos uppfattning är att denna personalgrupp har haft en mycket bredare yrkesroll än vad Arriva gör gällande – ombordpersonalen har alltid, utöver visering, erbjudit service, trygghet och säkerhet för såväl trafikanter och övrig personal. Ingenting av detta har förändrats på grund av Trafiknämndens beslut gällande visering.

Seko menar att Arriva Sverige har tagit tillfället i akt och genomfört omorganisationen på rent ekonomiska grunder. Uppsägningen av ombordpersonalen medför en stor sänkning av lönekostnaderna för företaget. Beslutet om omorganisation fattas mot en krass bakgrund – det är också därför som Seko har valt att reservera sig mot beslutet. Sekos uppfattning är att ombordpersonalen skall finnas kvar på spårvägen.

Med detta sagt vill Seko dock förtydliga varför Seko ändå väljer att avsluta förhandlingen i enighet trots att vi motsätter oss beslutet som sådant. Faktum är att arbetsgivaren äger frågan om sin organisation, beslutet att förändra den är i slutändan deras. När det stod klart för oss att arbetsgivaren avser att gå vidare med sina planer valde vi att fokusera våra krafter på att nå en lösning för våra berörda medlemmar. Det omställningspaket som vi tillsammans med arbetsgivaren har förhandlat fram erbjuder möjligheter för våra berörda medlemmar att få nytt arbete. Det blev en okej lösning på fel beslut."

Uppdaterad: