Gabriella Lavecchia på 1 maj: ”Jämställdheten måste öka – klyftorna minska”

Sekos nyvalda vice ordförande, Gabriella Lavecchia, höll sitt första majtal på Gotland idag. Hon inledde sitt tal med att lyfta fram parollen "Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

Publicerad:

- Vi tänker utveckla den svenska modellen för att vi vet att vårt fackliga och politiska arbete kan förändra och förbättra människors liv. Ett jämlikt Sverige är möjligt och vi har framtiden på vår sida, sa Gabriella Lavecchia.

- Vi behöver jobba aktivt för att alla sektorer och alla näringsgrenar ska få förutsättningar att växa och frodas. Klyftorna mellan fattig och rik och mellan stad och land har vuxit sig på tok för stora. Vårt samhällsbygge måste gälla hela Sverige. Vi ska kunna leva som fria, jämlika och hoppfulla individer, oavsett om vi växer upp i Stockholms innerstad eller på Gotland.

Frågan om visstidsanställningar och låglönesatsningar var också ett centralt tema i Lavecchias tal.

- En av fem arbetare har idag en visstidsanställning. Det betyder att de inte vet hur länge de har lön. Vissa vet inte från dag till dag, andra vet inte från månad till månad. En av fem arbetare vet inte hur länge till de kan betala hyran eller lånet. För en av fem arbetare vet inte om de kan få ett lån överhuvudtaget. Och för de som ändå har en fast anställning gäller numera att de inte vet om de får lön för en heltid. För i dagsläget kan arbetsgivaren hyvla anställningen.

- Arbetsgivaren kan helt godtyckligt välja att minska anställningstiden från heltid till deltid. En heltidstjänst kan helt plötsligt bli 80 procent över en natt. Och lönen därefter. Hur ska en ensamstående förälder klara sig på det? Hur ska en arbetare klara sig på det?, frågade sig Lavecchia

- Årets avtalsrörelse handlar om den solidariska lönepolitiken. En av våra viktigaste uppgifter är att minska löneskillnaderna mellan hög- och lågavlönade, mellan män och kvinnor, mellan arbetare och tjänstemän. Det finns inget som våra motståndare bekämpar så hårt som den solidariska lönebildningen. Man kan nästan se framför sig hur Carola Lemne och Peter Jeppsson på Svenskt Näringsliv går tillbaka i arkiven på Storgatan på Östermalm för att påminna sig själva hur man argumenterat dom senaste hundra åren mot rättvisa och jämlikhet.

- Sänkta löner kommer aldrig att bidra till jämställdhet och utjämning. Sänkta löner åstadkommer bara en sak; det drar isär samhället och arbetsmarknaden. Det ökar klyftorna. Och då som nu blir kvinnor och lågavlönade de stora förlorarna.

Utöver detta talade Gabriella om antirasism, demokrati och jämställdhet. Du kan läsa hela hennes tal här. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: