Yrkande på spårtrafikområdet överlämnade

Lägstalöner på 18.000 kronor per månad, garanterade löneökningar på minst 400 kronor och ökat skydd vid verksamhetsöverlåtelse. Det är delar i de yrkanden som Seko i dag lämnat till Almega för spårtrafikområdet.

Publicerad:

Seko har i dag växlat yrkanden med Almega Tjänsteförbunden Bransch Spårtrafik.

Yrkande följer 6F-förbundens gemensamma avtalsplattform. Det betyder löneökningar på minst 3,2 procent på de avtalsområden som har en genomsnittsförtjänst som överstiger 25.000 kronor.

Specifikt för spåravtalet kräver Seko att alla anställda garanteras en löneökning på lägst 400 kronor. Garantinivåerna ska höjas så att lägstalönen för anställda utan arbetslivserfarenhet hamnar på 18.000 kronor per heltidsanställd och månad.

Vidare kräver Seko att skyddet för arbetstagares anställningar och anställningsvillkor i samband med verksamhetsöverlåtelse inom spårtrafikbranschen utökas.

Yrkandena innehåller också åtgärder som går ut på att hålla användandet av deltids- och timanställningar på lägsta möjliga nivå. För detta ändamål ska särskilda "råd" på företagsnivå inrättas.

– Vi vill förbättra möjligheten till heltidsanställningar inom branschen. Deltids- och timanställningarna skapar otrygga anställningar. Vi ska också motarbeta alla försök till villkorsdumpning i samband med alla de upphandlingar som sker inom spårtrafiken, säger, säger Per-Ola Fällman, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Seko har ungefär 19.000 medlemmar inom spårtrafikområdet. Nuvarande avtal löper ut den 31 mars.

Läs hela yrkandet som pdf.

Läs mer på Sekotidningens hemsida.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: