Seko har växlat avtalsyrkanden på post- och flygområdet

Seko har idag växlat yrkanden med motparten Almega för omkring 15.000 medlemmar på post- och flygområdet (bransch kommunikation). Seko vill se en ordentlig satsning på de lägst avlönade och begränsa de otrygga anställningarna inom branschen.

Publicerad:

På avtalsområdet Kommunikation finns medlemmar inom postverksamhet (PostNord, Bring mfl) samt marktjänstföretag på flygplatser (Swedavia, Menzies Aviation mfl).

Yrkandena följer den avtalsplattform som 6F-förbunden tidigare fastställt och det finns tydliga krav på löneökningar i krontal och en fastställd individgaranti. Yrkandena avser ett en avtalsperiod om 12 månader.

– Vi vill satsa på de lägst avlönade och på att öka lägstlönerna inom branschen. Vidare vill vi motverka att de otrygga anställningarna får större fotfäste på området. Det finns en stor andel visstidsanställningar i branschen och det ska inte vara så att företagen ska kunna planera sin verksamhet baserad på visstidsanställningar. Heltid ska vara normen, säger Chaker Nassar, förhandlingsansvarig ombudsman på Seko för bransch kommunikation.

Enligt Seko går Almegas krav tvärtemot Sekos.

– Bland annat vill de göra försämringar i avtalet gällande arbetstiden. De vill göra anställningarna ännu otryggare genom ytterligare "flexibilitet" i avtalet, säger Chaker Nassar.

Ett annat viktigt krav som Seko har gäller ett ökad skydd för medlemmarna vid anlitande av entreprenörer och verksamhetsöverlåtelse, vilket bland annat innebär att arbetsgivaren är skyldig att förhandla med de lokala parterna och att lokala kollektivavtal ska tas över vid övergångar och anlitande av entreprenörer.

Avtalet löper ut 31 juli i år.

Sekos yrkanden i sin helhet (pdf)

Almegas yrkanden (pdf)

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: