Seko förvånas inte av höga hastigheter vid vägarbeten

Resultatet från Sveriges Radios mätning av hastigheterna vid vägarbetsplatser förvånar inte Seko. Enligt Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko, har det skett en markant ökning av antalet olyckor vid vägarbetsplatser de senaste åtta åren.

Publicerad:

Resultatet stämmer väl överens med Sekos bild av arbetsmiljön på vägarna. Enligt Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko, har olyckorna ökat stadigt de senaste 30 åren i takt med att vägarna blivit bättre, och hastigheterna höjts. Men de senaste åtta åren har det skett en markant ökning.

– Det beror till stor del på att den borgerliga regeringen har dragit ner på kontrollverksamheten kring vägarbeten, säger han.

För att få ner antalet olyckor vill facket att Trafikverket och kommunerna tar sitt ansvar.

– Det finns två sätt att komma tillrätta med det här. Det första är hastighetsövervakning i form av kameror, och det andra är omledning av trafik. Viktiga verktyg för att få folk att förstå att det är allvar, säger Björn-Inge Björnberg.

Enligt en medlemsundersökning som Seko gjort känner sju av tio vägarbetare oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: