Behåll konduktörerna på lokalbanorna

På tisdag den 3 februari fattar trafiknämnden i Stockholms läns landsting beslut om huruvida konduktörerna på Stockholms lokalbanor ska få fortsätta att visera biljetter ombord eller om de ska ersättas av viseringsstolpar.

Publicerad:

Seko, som organiserar de anställda inom spårtrafiken, uppmanar nu den borgerliga majoriteten i nämnden att behålla konduktörerna – för resenärernas trygghet och för att säkerställa en god biljettkontroll och intäkter till skattebetalarna.

Det som utlöst frågan om att avskaffa konduktörerna är en arbetsmiljöundersökning som tågoperatören Arriva själv beställt av Arbetsmiljöverket. I utredningen befarar man att konduktörernas bärbara utrustning är för tung och i förlängningen kan leda till arbetsskador. Detta vill Arriva nu motverka genom att i stället avskaffa konduktörerna.

– Från fackligt håll ifrågasätter vi detta. Vi anser att undersökningen är ett svepskäl för Arriva för att säga upp personal och spara pengar. Det finns andra tekniska lösningar som vi har presenterat för företaget, men som man inte visat något intresse för. Nu hävdar Arriva att personalen ska få fortsätta som enbart tågvärdar, men det finns inga garantier för att det kommer att finnas personal på tågen framöver, säger Per-Ola Fällman, ombudsman på Seko, med ansvar för spårtrafikfrågor.

– Lokalbanorna får alltid högst betyg i SLs undersökningar. Resenärerna lyfter fram att vi håller ordning och att vi skapar trygghet, särskilt på kvällar och helger. Försvinner konduktören blir föraren dessutom helt ensamt ansvarig för ett helt tåg, vilket också kan äventyra säkerheten vid en nödsituation, säger Lina Yafi, konduktör och Seko-ordförande för lokalbaneklubben hos Arriva.

Seko menar att detta är ännu ett exempel på en illa skött upphandling, där ett för lågt anbud måste kompenseras genom att försämra servicen och minska på personalen.

– Jag hoppas att den politiska oppositionen tar strid om detta och även argumenterar för en annan upphandlingspolicy, som tar höjd för en fortsatt hög servicenivå gentemot resenärerna, säger Per-Ola Fällman.

På tisdag den 3 februari, kl. 13.00, i samband med Trafiknämndens möte,kommer en demonstration att hållas utanför landstingshuset i Stockholm.

Läs mer på Facebook-sidan:”Rör inte min konduktör”.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen