6F i Almedalen 2015

Seminariet hölls på Hamnplan 5, där LO och förbunden under hela veckan håller intressanta och aktuella seminarier. På 6F:s seminarium medverkade Sekos förbundsordförande Janne Rudén, Byggnads ordförande Johan Lindholm, Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm, Milan Obradovic (S), kommunalråd i Malmö, Ulf Kamne (Mp), kommunalråd i Göteborg samt Martin Ahlqvist från TNS Sifo.

Fotograf: Erik Sandberg

6F i Almedalen: ”Regeringen satsar för lite på bostäder och järnväg”

Almedalsveckan är igång och under måndagen anordnade 6F ett gemensamt seminarium där de stora investeringsbehoven i järnväg och bostäder stod i fokus.

Publicerad:

På seminariet presenterades en rapport som 6F tagit fram, baserad på en undersökning som TNS Sifo gjort där Sveriges regioner/länsstyrelser har fått svara på hur de anser att regeringen agerar när det gäller satsningar på infrastruktur och bostäder. Resultatet visar att regeringens agerade är långt ifrån tillräcklig.

– Rapporten visar att vi haft rätt hela tiden när vi, under många år, har påstått att det finns stora brister på järnvägens område. Järnvägen är i fritt fall, det är stora brister i planeringen och företag som jobbar med byggande och underhåll av järnväg måste varsla folk fast det finns hur mycket jobb som helst att göra, sade Sekos förbundsordförande Janne Rudén på seminariet och menade vidare att de fem miljarder som försenade och inställda tåg kostar varje år i stället borde kunna läggas på viktigare saker så som en bättre välfärd.

Lösningen för att kunna göra stora investeringar i bostäder och infrastruktur är, enligt 6F, att staten nu måste låna pengar för att sätta fart på Sverige. Kommunalrådet från Malmö, Milan Obradovic, höll med:

– Man måste våga låna till investeringar, det kostar mer att inte göra något alls, sade Obradovic.

Även Byggnads ordförande, Johan Lindholm, var kritisk till regeringens blygsamma satsningar på bostäder och infrastruktur.

– Det saknas politiska initiativ. Ja, det finns egentligen ingen bostadspolitik som är värd namnet över huvud taget eftersom politikerna har lämnat "walk over". Man har släppt detta till marknaden, vilket har gjort att bostäder i stället har blivit en plånboksfråga och en klassmarkör. Jag efterlyser lite mod och självförtroende hos politikerna – och ansvarstagande, sade Lindholm.

Läs mer om undersökningen och seminariet i en artikel från Dagens Arena.

Ladda hem rapporten "Sätt fart på Sverige – Länsstyrelser vill investera mer".

Almedalen fortsätter med ett nytt 6F-seminarie under tisdagen

Seminarium tisdag 30 juni "Fler hyresrätter sätter fart på Sverige"

- Varför inte ett halvmiljonprogram för nya hyresrätter?

Det sade, Fastighets andre förbundsordförande Yvonne Nygårds vid ett 6F-seminarium i Almedalen.

Seminariet den 30 juni hette "Fler hyresrätter sätter fart på Sverige" och hölls i LOs seminariehus på Hamnplan 5 i Visby.

Läs mer om seminariet

  

Fler hyresrätter sätter fart på Sverige

Almedalen Seminarium tisdag 30 juni "Fler hyresrätter sätter fart på Sverige" Mariell Juhlin, chefsekonom Hyresgästernas Riksförbund, Sofia Fölster, riksdagsledamot(M) och ordförande i MUF Stockholm samt Yvonne Nygårds, andre förbundsordförande Fastighetsanställdas Förbund. förde ett öppet samtal under ledning av samtalsledaren Sonja Schwarzenberger, Arena Opinion.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: