Seko stämmer TT-Line för ogiltiga uppsägningar

Seko stämmer TT-Line AB inför Arbetsdomstolen för ogiltiga uppsägningar.

Publicerad:

I början av året började TT-Lines färja Nils Dacke gå från Trelleborg till Świnoujście istället för till Travemünde. I samband med detta har färjan har fått polsk flagg, och 70 ombordanställda har ogiltigt sagts upp och lönerna sänkts. I dag saknar fartyget giltigt kollektivavtal.

– TT-Lines uppsägningar är ogilitiga enligt Lagen om anställningsskydd. Det råder inte arbetsbrist utan det handlar om övergång av verksamhet. Därför har vi gått till arbetsdomstolen med detta, säger Mats Ekeklint, förhandlingsombudsman på Seko.

Det var i slutet av 2013 som 70 anställda på TT-Lines färja Nils Dacke sades upp på oskäliga grunder. Informationen har varit bristfällig och ingen av de anställda som sades upp har fått stöd i att få nytt arbete eller utbildning. TT-Line låter nu färjan Nils Dacke, under polskflagg, trafikera Trelleborg-Świnoujście utan giltigt kollektivavtal och med ny besättning som har både sämre arbetsvillkor och lägre löner än den som sades upp.

– Det är uppenbart att TT-Line har sagt upp de anställda för att den tyska ägaren ska kunna försämra villkoren och sänka lönerna på fartyget. Det här rör en färja som går mellan två EU-länder. Det är orimligt att arbetsvillkor och löner ska försämras bara för att den börjar gå mellan Sverige och Polen, istället för till Tyskland, säger Jonas Forslind, branschsekreterare i Seko sjöfolk.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen