NBTF: “Smarta regleringar osmart för arbetsmiljön”

Skyddet av löntagarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö står under tryck i EU, där agendan gällande smart reglering (REFIT) utmanar den sociala dimensionen. Nordiska Byggnads- och Träarbetarfederationen NBTF varnar i detta uttalande för konsekvenserna av EU:s agenda för smart reglering.

Publicerad:

EU-kommissionens arbete med att förenkla regelverket och minska byråkartin, så kallad “smart reglering”, är i sig inget som NBTF motsätter sig. Dock vill man intee medverka till att enklare regelverk går ut över arbetsmiljön för medlemmarna.

NBTF är mycket bekymrat över att ”smart reglering” kommer att underminera löntagarnas arbetsmiljö och arbetsvillkor. Löntagarna inom byggnads-, skogs-, trä- och möbelindustrierna arbetar i en riskfull och stressig arbetsmiljö. Utstationerade arbetstagare, anställda i bemanningsföretag och tillfälligt anställda är särskilt utsatta för riskfyllda och stressiga arbetsmiljöer och för social dumping. NBTF menar att social dumping, låglönekonkurrens och dålig arbetsmiljö underminerar produktivitet, rättvis konkurrens och schysta arbetsvillkor.

Klicka här (pdf-fil) om du vill läsa hela uttalandet från NBTF.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen