Energiomställning nödvändig för att klara miljön

Sekos förbundsordförande, Janne Rudén, deltar just nu på EPSU:s kongress (Europeen Public Service Union). Han har bland annat varit styrelsens föredragande i en resolution som handlar om allmännyttiga tjänster och hållbar utveckling. Nedan det anförande han höll på den punkten.

Publicerad:

Dagordningen punkt 17, 22 maj 2014, Toulouse

Kamrater! Kongressdeltagare!

Det är en stor ära att på uppdrag av EPSU styrelse presentera Resolution nr 12, Allmän nyttiga tjänster, en central drivkraft för hållbar utveckling.

EPSU har under kongressperioden varit mycket aktiv inom sektorerna Avfall, El och Vatten och jag vill tacka alla kolleger för era insatser. 

Tillsammans startade vi, och succéfullt avslutade vi, det europeiska medborgarinitiativet Right2Water  Ni kommer att höra mer om detta senare.

EPSU har arbetat tillsammans med EFS för att påverka den Europeiska strategin för Energi resurser och energieffektivitet, detta kan ge fördelar för miljön och bidra till gröna jobb, särskilt inom vatten och avfalls sektorerna. Dessa jobb måste ha anständiga löner och villkor. Vi har sagt att resurs och effektivitets strategin får inte vara ett annan väg för att öka konkurrensutsättningen. Utan ska praglas av hallbarhet och forsorjningstrygghet.

En händelse som berörde oss alla var kärnkraftsolyckan i Fukushima. Nästan omedelbart efter denna händelse startade arbetet med nukleära stresstester. EPSU har varit inblandad i dessa diskussioner. Vi har träffat kommissionären för energifrågor Oettinger, parlamentariker m.m. Tillsammans med medlemsorganisationerna inom kärnkraftssektorn har vi framgångsrikt sett till att ett lagstiftningsförslag om kärnsäkerhet kommer att omfatta även entreprenörer/subconstractors inom kärnkraftssektorn.

Tysklands utfasning av kärnkraftsindustrin har påskyndat energiövergången mot mer förnyelsebara energikällor och energieffektivitet. EU:s regeringar har beslutat att energisektorn måste vara nära noll i utsläpp från fossila bränslen 2050. EPSU stöder de bindande mål för 2030 och 2040 som EFS och Europaparlamentet gett uttryck för.

Denna övergång har djupgående konsekvenser. Alla stora energibolagen är satta under stort  tryck. Näten salts till nya arbetsgivare, riskkapitalister och kinesiska företag. Omstruktureringen är en dagsaktuell fråga för de berörda arbetstagarna. Det finns tryck nedåt på löner och villkor, mer outsourcing, stängning av kraftverk och förlorade arbetstillfällen. Vi diskuterade dessa frågor med ledamöterna i de europeiska företagsråden, där EPSU som expertkompetens och rådgivare har fortsatt att stödja verksamheten.

Resolutionen från fastakommitten:

  •  Att ta itu med minskning av CO2-utsläpp. EPSU kräver en rättvis övergång och en färdplan för elmarknaden. Precis som EFS, kräver vi investeringar inom energisektorn för att möjliggöra förändringen. Vi, EPSU understryker vikten av att detta utförs genom offentliga tjänster och att det är ett offentligt ägande av energiproduktionen, det gäller också förnybara energikällor och framför allt att nätverken är ägda av det offentliga.
  • EUs avreglering av el- och gasmarknaderna har orsakat många problem också för hushåll. EPSU har kräver också att alla ska ha rätt till energi. 
  • Ett åtagande vi har i EPSU är att förbättra arbetsförhållandena, hälsa och säkerhet Detta gäller också för de arbetstagare som arbetar med förnyelsebara energikällor och för arbetstagare i entreprenadkedjor – subcontracors.  Alla arbetstagare, ska ha anständiga och justa löner och villkor. Vi vill utveckla vår agenda i den sociala dialogen där detta blir  väsentlig del av vår verksamhet. Vi ska också jobba med att få i gång en social dialog inom gassektorn med våra arbetsgivare.
  • Energioberoendet inom EU blir mer problematiskt, sa som situationen mellan Ukraina och Ryssland utvecklas. Den gemensamma energimarknaden i EU och Ryssland är längre bort än någonsin. EPSU är åtagit sig för att arbeta för den sociala dimensionen i den europeiska energigemenskapen med länderna på Balkan, men även Moldavien, Ukraina, Georgien och i energidialoger mellan EU och Ryssland. Samarbete om energi har en potential att bygga varaktiga relationer och bidra till stabiliteten och fred på den europeiska kontinenten, precis som när Tyskland och Frankrike gick med på att samarbeta om sina stål och kol industrier efter kriget
  • Inom vattensektorn kommer EPSU att arbeta med att kräva att vatten och andra offentliga tjänster hålls utanför handelsavtalen. Vi kommer att fortsätta att arbeta med genomförandet av Right2Water-kravet i EU och driva möjligheterna för att inrätta en social dialog inom vattensektorn-.
  • EPSU är miljötjänsternas Federation. Detta är en klarhet för våra medlemmar inom avfallssektorn, där kommer vi att förnya vår politik med fokus på resurseffektivitet som också har potential att skapa gröna jobb. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med hälsa och säkerhet och att kräva en social dialog inom denna sektor.
  • Vi ska fortsätta med att upprätta Europeiska företagsråd som sammanför arbetstagare och fackföreningar i samma företag från olika lander.

Det har inkommit flera ändringsförslag till resolutionen och de flesta har accepterats. Två har inte styrelsen tagit till sig eller accepterat. Styrelsen anser att hållbar utveckling är ett bredare begrepp än mänsklig utveckling, human development, samt att utveckla förnybara energikällor som en del av energimixen är viktigt. Så dessa ändringsförslag avslås.

Kolleger, de kommande 5 åren kommer det stora förändringar inom de sektorer vi svarar för. Energi omställningen och resurseffektivitet kommer att påverka många sektorer och alla verktyg. Det kommer att bli många debatter om den offentliga sektorns roll,  att leverera kvalitet, investeringar, prisvärda tjänster och sysselsättning. EPSU vill vara en del av dessa diskussioner, vi vill påverka besluten så att våra medlemmar har anständiga löner och villkor, arbetstagare och deras familjer har tillgång till säkra, pålitliga och prisvärda tjänster och våra samhällen kan hantera övergången till ett mer hållbart samhälle som inte förstör miljön.

Kamrater, med dessa ändringsförslag yrkar jag bifall till resolution nummer 12.

Original

President of the EPSU Standing Committee Public Utilities

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen