Välbesökta 6F-aktiviteter i Visby

Under torsdagen arrangerade 6F två seminarier under Almedalsveckan på Gotland. Båda seminarier var mer än fullsatta och tycktes vara uppskattade av en engagerad publik. Båda seminarier hade temat ”Vilket samhälle vill du ha?” och handlade om otrygga anställningar samt om att ta social hänsyn vid offentliga upphandlingar.

Publicerad:

Under det första seminariet deltog Hans Öhlund (ordförande för Fastighets), Shadé Jalali (utredare, Arena Idé) och Jonas Milton (VD, Almega) i ett panelsamtal som modererades av Sonja Schwarzenberger (Arena Opinion). Samtalet kretsade mycket kring rapporten ”Fackliga strategier mot otrygga anställningar - svaret på ”skitliv”, som Arenagruppen släpper i bokform under hösten. Den kommer att innehålla förslag på hur man kommer tillrätta med problemet otrygga anställningar och riktar sig främst till fackförbunden, även om arbetsgivarorganisationer säkerligen också skulle kunna ha värde av den.

Se bilder från aktiviteterna

- Frågan är jätteangelägen. Det märker vi när vi pratar med våra medlemmar. Det är en jätteviktig fråga, problemet är att vi inte delar den uppfattningen, sade Hans Öhlund ämnet och riktade kritik mot Almega som inte visat sig intresserade av att göra något åt otrygga anställningsformer i senaste årens avtalsrörelser.

- Jag kan inte förstå hur företagen vill ha otrygga människor, jag trodde att trygga människor producerade mer, var budskapet från Öhlund.

Det andra seminariet var även det ett panelsamtal och ämnet var social hänsyn vid offentlig upphandling. Panelen bestod av Ardalan Shekarabi (jurist och riksdagsledamot, Socialdemokraterna), Olav Fumarola Unsgaard (utredare och författare av den rapport som samtalet kretsade kring) och Mikael Johansson (ordförande Svenska Målareförbundet)

Frågan om offentlig upphandling är ingen enkel fråga sett ur ett bredare perspektiv, men Mikael Johansson var tydlig

- Frågan är oerhört angelägen. Ur ett fackligt perspektiv är det väldigt enkelt: konkurrens till lika villkor.

Den största utmaningen för facken är att lyckas använda offentlig upphandling för att stärka arbetstagares rättigheter. Rapporten visar att det går att använda offentlig upphandling strategiskt, men det krävs hårt arbete för att lyckas göra det till verklighet. Det finns möjligheter men det handlar främst om politisk vilja. Därför kom det önskemål från samtalspanelen om att facken ska bli bättre på opinionsbildning och lobbying i frågan.

- Det ska inte vara lätt att missbruka människor och sedan skylla på att det finns en lag som heter offentlig upphandling, sammanfattade Mikael Johansson.

Läs mer om seminarierna på Fastighets hemsida:

Seminarium 1: Otrygga anställningar

Seminarium 2: Offentlig upphandling 

Under onsdagskvällen arrangerade 6F också ett mingel som man bjudit in bland annat förtroendevalda och medlemmar till. Arrangemanget, där Mats Ronander, Benneth Fagerlund och Darin uppträdde, var väldigt populärt och SEKOs ordförande Janne Rudén, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt Byggnads ordförande Johan Lindholm höll kortare anföranden för de närvarande

Se bilder från minglet.

 

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen