Stöd kampen för rätten till rent vatten

Right2Water, EPSUs kampanj för rätten till rent vatten, är inte bara det första medborgarinitiativet i EU. Idag står det klart att det också är det första lyckade medborgarinitiativet. 1,75 miljoner underskrifter har samlats in över hela Europa. Nu är det dags att vi i Sverige också visar att vi ställer upp för denna grundläggande mänskliga rättighet.

Publicerad:

Vi har tidigare skrivit om en kampanj som heter Right2Water, det första medborgarinitiativet i EU. Right2Water drivs av den Europeiska federationen för offentliganställdas förbund (EPSU), med Kommunal som svensk samordnare. Projektet går ut på att samla tillräckligt många underskrifter, i flera olika EU-länder, i syfte att pressa EU att arbeta för att vatten och sanitet som en mänsklig rättighet också omsätts i faktiskt arbete. Målet är att garantera allas tillgång till både vatten och sanitet genom påverkansarbete i hela Europa och genom biståndsarbete. 

Idag har vi nåtts av de väldigt goda nyheterna att 1,75 miljoner underskrifter har samlats in i de 12 deltagande länderna – vilket innebär att gränsen är nådd för att EU-kommissionen ska ta upp ett lagförslag om att göra vatten och sanitet till en mänsklig rättighet.  Det här är det allra första medborgarinitiativet inom EU som klarar av det hindret vilket om något visar vilken styrka vi har i de europeiska fackliga organisationerna. 

Åtta av deltagarländerna har uppfyllt sina mål, men visst ska vi visa att vi klarar av det även i Sverige? I dagsläget fattas 8 000 underskrifter för att nå vårt mål på 150.000 underskrifter.  Besök kampanjsidan för att skriva under, och sprid den gärna till dina kamrater också.

Skriv under här.  

Jan Willem Goudriaan från EPSU uttrycker glädje och tacksamhet över kampanjens framgång:

”Vårt europeiska medborgarinitiativ har lyckats skapa en verklig europeisk debatt om vatten och sanitet och utmaningen att se till att miljontals av Europas medborgare får tillgång till denna grundläggande mänsklig rättighet. Den finansiella och ekonomiska krisen har sporrat miljontals européer att samlas för att stödja vår strävan.”

Besök även Facebooksidan:

https://www.facebook.com/right2watersverige

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: