SEKO varslar om strejk inom Järnvägen

SEKO – Facket för Service och Kommunikation har beslutat att varsla om strejk på järnvägsinfrastruktur-området. SEKO kräver att säkerheten ska öka inom branschen genom en långsiktig utvecklingsplan för skyddsombuden.

Publicerad:

-Det är anmärkningsvärt att Almega inte verkar vara intresserade av att öka säkerheten inom en bransch där det finns stora arbetsmiljörisker. Ett sätt att förebygga olyckor och arbetsmiljöproblem är att skyddsombuden har en hög kompetensnivå. Vi kräver därför en utvecklingsplan för skyddsombuden, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman på SEKO.

Skyddsombudet har en central roll i arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. I syfte att få engagerade och kunniga skyddsombud erfordras kunskap och kompetens för fullgörande av uppdraget. SEKO:s förslag bygger på en fyraårig kompetensutvecklingsplan, identisk med den som finns inom Byggindustrin. Säkerhetsarbetet vid järnvägen bygger på kompetens hos varje individ som är verksam där. Hittills har Trafikverkets ansvarat för kompetenskrav och kontrollen av dessa. Trafikverket har nu tydligt markerat att detta är arbetsgivarens (entreprenörens) ansvar.

-Det pågår ett omfattande arbete mellan andra branschparter att hitta lösningar på branschgemensamma kompetenskrav. Almega har tyvärr inte velat gå in i detta arbete. Vi tvingas nu därför lägga ett strejkvarsel för att öka säkerheten för våra medlemmar som jobbar på spåren, fortsätter Björnberg.

En annan konfliktfråga handlar om grundlönerna. För att det inte ska växa fram en låglönemarknad inom järnvägsinfrastrukturområdet måste grundlönen vara det samma på detta område som övriga avtalsområden, vilket inte kostar arbetsgivaren något. Även detta har Almega sagt nej till.

Avtalsområdet omfattar i huvudsak eltekniker, signaltekniker, spårsvetsare och banarbetare. Medlemmarna återfinns främst på Infranord.  SEKO har cirka  2 000 medlemmar inom området.

SEKO:s strejkvarsel omfattar cirka 800 medlemmar på Infranord. Varslet träder ikraft den 18 september kl 12.00 och innebär total arbetsnedläggelse. Varslet i sin helhet bifogas i ett särskilt dokument.

 

Pressmeddelande (pdf).

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: