SEKO säger ja till medlarnas slutbud inom energiområdet

SEKO svarade idag ja på medlarnas slutbud i förhandlingarna med arbetsgivareorganisationen KFS-energi. Även KFS svarade ja. Detta innebär att SEKO drar tillbaka de varslade stridsåtgärderna.

Publicerad:

Avtalet är 3-årigt och ligger i linje med de avtal som träffats på arbetsmarknaden under året. I den fråga som var grunden till de varslade stridsåtgärderna, arbetstidsfrågan, finns nu också en lösning. SEKO: förbundsordförande tycker att det blev en bra uppgörelse

- Vi fick till slut till en lösning som innebär en utökning med arbetstidsförkortningen med 9 timmar till totalt 63 timmar, vilket var en av målsättningarna i avtalsrörelsen, säger Janne Rudén, förbundsordförande, SEKO.

Avtalets samlade värde uppgår till 6,8 procent under avtalsperioden med en löneökningstakt på; 2,0 % år 1, 2,0 % år 2 samt 2,3 % år 3. Arbetstidsförkortningen beräknas motsvara ett värde på 0,5 %.

- Vi ser hur de pressade arbetstiderna inom branschen skapar större och större arbetsmiljöproblem för våra medlemmar. Därför är det en framgång att vi fick till en arbetstidsförkortning vilket var stridsfrågan inom detta område, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare, SEKO.

Vidare innebär uppgörelsen bland annat:

  • Att parterna är överens om att arbetsgivaren, vid införande av elektroniska övervakningssystem, har förhandlingsskyldighet.
  • Att en arbetsgrupp tillsätts för att se över frågor kring visstidsanställningar.
  • Att en arbetsgrupp tillsätts för att utreda möjligheten att reglera arbetsgivarens ansvar för anställningsvillkor hos underentreprenörer.

Läs hela avtalsuppgörelsen via denna länk (pdf-fil)

Ytterligare information:
Jonas Pettersson, kommunikationschef, SEKO: 070-631 59 49
Erik Sandberg, bitr kommunikationschef, SEKO: 070-600 24 96

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen