SEKO och IF Metall: ”Värna den svenska försvarsindustrin”

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen lyfte Peter Hultqvist (S) den viktiga frågan i att Sveriges riksdag och regering tydligt definierar vad som är våra nationella säkerhetsintressen.

Publicerad:

Om vi gör det så kan exempelvis viktigt materiel inom flyg- eller undervattensteknologi undantas från EU:s upphandlingsregler. SEKO och IF Metall, som organiserar medlemmar inom försvarsindustrin, delar Hultqvists uppfattning och anser att politiken för hur vi ska värna svensk försvarsindustri lyser med sin frånvaro.

 

– Regeringens hållning om att FMV ska köpa försvarsmateriel, som uppfyller försvarets minimikrav, till lägsta möjliga pris på en internationell marknad riskerar underminera den högteknologiska försvarsindustrin i Sverige. Den höga och framgångsrika teknologin som utvecklas spiller dessutom över till andra sektorer och branscher, säger Janne Rudén förbundsordförande för SEKO.

 

Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall, delar den uppfattningen och ser ett hot mot svenska arbetstillfällen.

 

– Ytterst handlar detta om arbetstillfällen men även om att värna den svenska alliansneutraliteten. Försvarsindustrin med underleverantörer sysselsätter 10.000-tals i Sverige. Ska vi ha kvar någon försvarsindustri i Sverige krävs ett samarbete mellan industri, myndigheter och statsmakt säger Anders Ferbe.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: