SEKO-medlem stämmer Transportstyrelsen

Nu stämmer lokföraren Torolf Jansson Transportstyrelsen för diskriminering. SEKO stöttar honom fullt ut. Bakgrunden till stämningsansökan är att Torolf inte tillåtits köra tåg med hänvisning till att han har Aspergers syndrom. 

Publicerad:

SEKO, som har beviljat Torolf Jansson rättshjälp, anser att Transportstyrelsen har agerat diskriminerande när han inte fick köra tåg. SEKO drev hans ärende i Förvaltningsrätten och Torolf vann. Men, med anledning av förvaltningsrättens dom, vill nu Transportstyrelsen göra om föreskrifterna i stället, så att Torolf, och andra med samma funktionshinder, inte ska få köra tåg.

– Vi anser att Transportstyrelsens hantering av Torolfs ärende är solklar diskriminering, inte bara gentemot Torolf, utan mot andra funktionshindrade. Torolf har 30 års prickfritt arbete som lokförare bakom sig och behandlas nu på detta vis. Transportstyrelsens agerande vittnar om en märklig människosyn, säger SEKO:s förbundsordförande Janne Rudén.

SEKO, som hjälper Torolf att driva ärendet, anser att Transportstyrelsen har brustit på flera punkter, bland annat i sin handläggning och bedömningsmetod av detta ärende. På grund av Transportstyrelsens beslut har Torolf förlorat mycket pengar i utebliven lön, och därför krävs nu myndigheten på ett större skadestånd.

Läs mer om detta ärende i Sekotidningen

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: