Right2Water: Är du redo att testa dina gränser?

Nej, vi utmanar dig inte på bungyjump eller fallskärmshoppning. Men en utmaning ska du få – klarar du att leva en hel dag på bara 10 liter vatten?

Publicerad:

En utmaning går också ut till landets politiker. Den 22 mars kommer Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, stå utanför riksdagshuset och samla underskrifter och visa att hon antagit utmaningen själv. På morgonen kommer också alla riksdagspolitiker få ett mail med utmaningen att hämta en vattendunk utanför riksdagshuset.  Mot slutet av dagen får politikerna lämna tillbaka dunken och berätta hur de har upplevt dagen.

Den 22:a mars är det FN:s världsvattendag. Det uppmärksammar ett antal organisationer genom 10-litersutmaningen, som också är ett sätt att uppmärksamma medborgarinitiativet Right2Water. I Sverige förbrukar varje person runt 150-200 liter vatten per dag. I Asien och Afrika är förbrukningen bara 10 liter vatten per person och dag, vilket är både orättvist och ohållbart. Du behöver dock inte resa så långt för att hitta människor som tvingas klara sig utan tillgång till rent vatten: i Europa finns det en miljon människor som går utan rent vatten och sanitet.

Medborgarinitiativet Right2Water kräver:

  • Att vatten och sanitet garanteras för alla i EU. 
  • Mänskliga rättigheter före marknadsintressen: Vatten ska inte avregleras
  • Tillgång till vatten och sanitet för alla i hela världen.

Bakom kampanjen i Sverige står Kommunal, Vision, SEKO, Svenska Transportarbetareförbundet, Akademikerförbundet SSR och Vårdförbundet.

Delta i 10-litersutmaningen genom att anmäla dig på Facebook-evenemanget och glöm inte bort att skriva under namninsamlingen! I Sverige ska 150 000 namnunderskrifter samlas in fram till och med oktober 2013 så din hjälp behövs. Sprid gärna i din klubb, avdelning, i sociala medier och andra lämpliga kanaler.

https://www.facebook

Skriv på direkt https://signature.right2water.eu

right2water.se (Den svenska kampanjsidan.

 

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen