Ingen strejk på telekomområdet – SEKO drar tillbaka konfliktåtgärder

SEKO – Facket för Service och Kommunikation – svarade idag ja på medlarnas slutbud i telekomkonflikten. Detta innebär att SEKO drar tillbaka alla varslade konfliktåtgärder, och att strejken – som skulle ha trätt i kraft vid midnatt – inte blir av.

Publicerad:

Den stora konfliktfrågan har handlat om hur lönerna inom branschen ska sättas.

– Vi har fått igenom vårt krav om regler i det centrala avtalet som garanterar löneökningar till våra medlemmar, så kallad stupstock. Detta gäller om man inte kommer överens i de lokala löneförhandlingarna, säger SEKO:s förbundsordförande Janne Rudén.

En annan bärande fråga i konfliktvarslet var att arbetsgivaren inte ska kunna diskriminera SEKO-medlemmar som har kortare anställningstid än 3 månader. Denna regel är, från och med 1 april 2014, borta ur avtalet.

– Nu omfattas alla anställda av kollektivavtalet, även de som har en kort anställning, vilket innebär att arbetsgivare som missbrukar den regeln i avtalet inte längre kan göra det, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på SEKO.

Även skrivningar som tydliggör att SEKO:s medlemmar ska få korrekta lönespecifikationer av sina arbetsgivare och att traktamenten ska betalas ut enligt Skatteverkets norm finns med i det nya avtalet, vilket hela tiden har varit ett krav från SEKO.

Avtalet i korthet:

  • Avtalet löper på 36 månader, 1 april 2013 – 31 mars 2016 och löneutrymmet är 6,8 % .   
  • Det tredje året är uppsägningsbart.
  • Löneökningar enligt följande. År 1: 2,0% - År 2: 2,4% - År 3: 2,4%
  • Diskussionerna om hur visstidsanställningar ska tillämpas inom branschen ska fortsätta.
  • Pensionsplanen (ITP tele) ska fortsätta tillämpas som tidigare 

Läs avtalet mellan Almega IT Telekomföretagen och SEKO.

Uppdaterad: