Förhandlingarna inom bransch spårtrafik fortsätter

Förhandlingarna kring ett branschavtal för bransch spårtrafik har, som väl de flesta noterat, dragit ut på tiden. Anledningen är att några olösta frågor stoppat upp förhandlingsprocessen. SEKO har krävt att dessa frågor ska lösas innan vi förhandlar vidare. 

Publicerad:

Det rör sig dels om en avtalsfråga kring ITP, dels om nytt kollektivavtal på SJ Götalandståg. ITP-frågan handlar om möjligheten att använda ITP-planen för våra medlemmar i tillträdande bolag i branschen, vilket måste säkerställas.

För ett år sedan övertog SJ Götalandståg trafiken från DSB Väst. SEKO har sedan dess försökt få till ett värdebevarat kollektivavtal med SJ. Något som hittills misslyckats.

Trots allt har några förhandlingstillfällen ägt rum under april och maj. Innehållet i dessa har dock varit ganska magra. Arbetsgivarna har inte varit villiga att ens diskutera våra yrkanden.

De kollektivavtal som träffats hittills på arbetsmarknaden har en avtalsperiod på tre år. Skall SEKO acceptera en sådan lång avtalsperiod krävs att ett antal för oss viktiga frågor är lösta. Viktiga frågor är bland annat förstärkt skydd vid verksamhetsövergång och rätten till heltid.

Förhandlingarna fortsätter nu den 28 maj. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: