Facket kritiserar EU-lag om utstationerad arbetskraft

Utstationerad arbetskraft ska ges lagstadgad rätt till de anställningsvillkor som gäller i värdlandet. Det menar flera europeiska fackliga federationer, som i ett brev till Europaparlamentet vill förmå politikerna att ändra det så kallade genomförandedirektivet.

Publicerad:

Efter Lavaldomen har EU försökt förbättra situationen för utstationerad arbetskraft. Utstationering innebär att en arbetstagare formellt är anställd av en arbetsgivare i ett EU-land men tillfälligt utför arbete i ett annat land.

Men från fackligt håll är man inte imponerad av EU:s förslag till lösning, som man menar i första hand tar tillvara företagens intressen. Därför försöker flera fackliga federationer nu få Europaparlamentet att ändra innehållet i genomförandedirektivet, som är den lag som säger hur medlemsländerna ska tolka det omdebatterade utstationeringsdirektivet.

Förutom bättre anställningsvillkor kräver de fackliga federationerna bland annat att EU:s medlemsstater ska ha rätt att utföra de kontroller som krävs för att förhindra utnyttjande av utstationerad arbetskraft.  

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen