EPSU: Enighet om ungdomsjobben inom energisektorn

Den 15 mars enades EPSU med arbetsgivarna inom Europa om ett uttalande till Europakommissionen, om att arbetsmarknadens parter ska ta större ansvar för att ungdomar ska få jobb även inom energisektorn. En fråga som SEKO varit drivande i inom EPSU och den sociala dialogen inom energisektorn.

Publicerad:

Ungdomsarbetslösheten är stor i hela Europa och det är EPSUs klara uppfattning att något måste göras åt detta och det å det snaraste. Hög ungdomsarbetslöshet är missgynnande för samhället och ett stort problem. 

Den åtgärd de föreslår i sitt uttalande är ett traineeprogram för ungdomar, alltså en typ av lärlingsåtgärd. Den riktar sig särskilt till energibranschen då det är en bransch som i framtiden kommer möta stora utmaningar. I takt med att nya energialternativ växer fram och fokus på klimatvänliga lösningar är stort kommer också behovet av ny kompetens att öka. Branschen kommer också inom de närmsta åren drabbas av stora pensionsavgångar. Därför är det inte mer än rimligt att man gör en satsning på att få in fler ungdomar i just energibranschen. 

Lärlingskapet måste garantera bra villkor när det gäller till exempel socialt skydd, handledarskap och inlärningsmål. Uttalandet påtalar också att EPSUs medlemsorganisationer är vana vid att hantera sådana frågor i form av kollektivavtal och liknande policys och att de åtar sig att bidra och engagera sig i frågan genom respektive organisation. 

Läs mer om ovanstående på EPSUs hemsida.

EPSU är den europeiska samarbetsorganisationen för offentliganställda i Europa. 216 förbund från 36 länder organiserar tillsammans cirka 8 miljoner arbetstagare i hela Europa.  SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén, är invald i EPSU:s ledningsgrupp.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen