Du har rätt till ersättning för din arbetsskada!

Många har råkat ut för arbetsskador i sina jobb och ännu fler riskerar att göra det. Det är stor ekonomisk skillnad om dina sjukdomsbesvär klassas som arbetsskada jämfört med ”vanlig” sjukdom. Genom facket finns det gott hopp om att du får den ersättning du har rätt till! Här får du en inblick i hur du ska agera om du har drabbats av arbetssjukdom eller skada.

Publicerad:

Bara var femte som varit frånvarande från jobbet för skada eller sjukdom relaterad till arbetet anmäler detta till Försäkringskassan (FK). Det är en av orsakerna till att antalet anmälda arbetsskador har sjunkit med ofattbara 85 procent – utan att arbetsmiljön blivit bättre. Allt enligt Arbetsmiljöverket (AV).

En annan och större orsak till de minskade anmälningarna är att hela branscher enligt forskarna och AV:s uppgifter ägnar sig åt en omfattande underrapportering – de döljer mängder av de arbetsskador och olyckor som faktiskt inträffar. Tiotusentals anmälningar har bara ”försvunnit” genom åren. Det har blivit ett informellt och dolt fusk utom räckhåll för vanligt arbetarskydd.

Många vågar inte anmäla sina skador på den allt tuffare arbetsmarknaden med osäkra anställningar där ingen vågar framstå som en ”sjukling”. Jobben har blivit allt stressigare och enligt AV pressas människor till uttröttning och håglöshet. Försäkringskassan kritiseras av Riksrevisionen för att inte på något sätt bidra till att förebygga arbetsskador. Yrkesmedicinska specialistläkare kritiserar FK för att bara ett fåtal arbetsskador och sjukdomar godkänns och att bedömningarna numera görs på politiska grunder, inte på vetenskapliga.

Ändå kunde juristerna på LO-TCO Rättsskydd, fackets juridiska byrå, under 2012 vinna 115 arbetsskadeärenden som gav medlemmarna 104 miljoner kronor, med en genomsnittlig ersättning på 904.000 kronor per medlem. År 2011 vanns 160 ärenden som gav medlemmarna 105,1 miljoner kronor, med en genomsnittlig ersättning på 657 000 kr per medlem.

Det är alltså av stor ekonomisk betydelse att få sin skada klassad som arbetsskada jämfört med ”vanlig” sjukdom. Så tänk på att du har rätt till ersättning och att du alltid ska anmäla skadan och söka ersättning hos FK och AFA, som handhar kollektivavtalens försäkringar.

Sök hjälp hos SEKO!

Också de branscher där Sekos medlemmar arbetar har ägnat sig åt att gömma undan arbetsskador. Från år 2005 till 2010 minskade de anmälda arbetsskadorna med över 50 procent – fler än hälften - för Sekos grupper utan att arbetsmiljön blivit bättre, snarare tvärtom. Varken forskare eller arbetsmiljöexperter kan förklara detta med annat än en omfattande underrapportering. Ingenting pekar heller på att de faktorer som påverkar människors benägenhet att anmäla sina arbetsskador skulle vara annorlunda för Sekos medlemmar än för andra yrkesgrupper.

- Många medlemmar riskerar att förlora stora belopp som de egentligen är berättigade till. Det har blivit en allt hårdare attityd på arbetsplatserna med högre belastning på de anställda, säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

- Men det är viktigt att alla arbetsskador anmäls, både för den enskilde och för att det inte går att minska antalet skador så länge vi inte vet vilka och hur många som egentligen drabbas. 

Be ditt skyddsombud eller Sekos förtroendevalda om hjälp. De ställer upp för dig! Du kan läsa mer detaljerat om arbetsskador och hur de ska anmälas på LO-TCO Rättsskydds hemsida www.fackjuridik.com

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen