Avtal klart på Serviceentreprenadområdet - varslade stridsåtgärder avblåses med omedelbar verkan

Fastighetsanställdas Förbund och SEKO har tecknat ett nytt kollektivavtal med Almega Tjänsteförbunden för avtalsområdet Almega Serviceentreprenad. Uppgörelsen innebär att alla av Fastighetsanställdas Förbund och SEKO varslade konfliktåtgärder återkallas. Därmed återkallas även de av andra förbund varslade sympatiåtgärderna.

Publicerad:

Avtalet gäller från och med 1 juni i år och ger 1 700 kronor under de kommande 36 månaderna.

– Det känns bra att vi fått detta i land och att vi har löst den viktiga frågan om att de lägsta lönerna ska öka lika mycket som lönerna i övrigt. Avtalet ligger nu väl i nivå med övriga träffade avtal i årets avtalsrörelse. Vi vill tacka våra medlemmar för uppbackningen och alla andra förbund för deras stora stöd på vägen till denna uppgörelse, säger Helen Thornberg, avtalsansvarig för området på SEKO.

Löneökningarna blir 530 kronor/månad 1 juni, 2013, 560 kronor 1 juni, 2014 och 610 kronor 1 juni, 2015. De lägsta lönerna i kollektivavtalet höjs med samma krontal de tre åren.

Avtalets branschvanetillägg är ändrat och ska i fortsättningen utgå efter två års, fyra års och sex års branschvana. Sexårstillägget höjs med 150 kronor från 1/6 2014.

Avtalet beskriver också vad arbetsgivarna måste iaktta vid införande av kontroll och bevakningssystem. Uppgörelsen innehåller även regler om att arbetsgivarna ska anpassa arbetsförhållandena utifrån de anställdas olika förutsättningar.

Avtalet skrevs under klockan 04.00 på morgonen i dag. De varslade stridsåtgärderna, som nu är återkallade, skulle ha startat i dag klockan 06.00. Det sista dygnets förhandlingar började klockan 14.00 på onsdagen med att Fastighetsanställdas Förbund och SEKO sa nej till medlarnas hemställan. Därefter fortsatte förhandlingarna under eftermiddagen, kvällen och natten och har nu resulterat i avtal. 

Här kan du läsa protokollet från uppgörelsen.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen