6F om LO:s non-profit förslag: “Detta är ett första steg”

LO presenterade idag sitt förslag om hur välfärden ska organiseras. Förslaget har arbetats fram med anledning av det kongressbeslut som fattades i juni 2012 om att en non-profit princip ska gälla inom välfärden. Bland annat innebär förslaget att huvudprincipen ska vara att så kallade ”samhällsbolag” är de som utanför det offentliga ska kunna bedriva välfärd.

Publicerad:

I samhällsbolagen begränsas den vinst som får plockas ut till statslåneräntan plus 1 procent. Detta innebär i princip att all vinst ska återinvesteras i verksamheten. Huvudprincipen är dock dispositiv och kan genom driftavtal mellan företag och kommun göra avsteg från detta. Vidare kräver LO högre bemanning, bättre arbetsmiljö och fler heltids- och tillsvidareanställningar inom detta område.


6F – fackförbund i samverkan tycker att förslaget är bra men betonar att detta förutsätter ett aktivt politiskt arbete på alla nivåer för att få avsedd effekt. 


- Vi tycker att förslaget innehåller många bra saker. Den nya huvudprincipen med ”samhällsbolag” samt krav på högre bemanning är krav som kan få effekt och bidra till att riskkapitalister lämnar välfärdens område, säger de fem förbundsordförandena i ett gemensamt uttalande.


- Välfärden är ett område som påverkar oss alla. Det är oerhört viktigt att vinsterna begränsas inom detta område och att målet är att en non-profit princip ska råda. Lika viktigt är det att välfärden tillförs de resurser som krävs för att bedriva verksamhet med hög kvalité. För detta finns ett brett stöd, inte bara bland våra medlemmar, utom bland allmänheten i stort. Vi ser LO:s förslag som ett första steg mot det mål som LO-kongressen fastställde. Skulle det visa sig att det inte får någon effekt på vinstuttagen inom välfärdssektorn så måste vi vara beredda att ompröva förslaget, fortsätter de fem ordförandena.

 

Debattartikel i dagens DN. 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: