6F om budgeten: ”Investera istället för att låna till skattesänkningar”

I dag presenterade den borgerliga alliansen sin budget inför valåret 2014. Det är en dyster läsning. Arbetslösheten spås ligga på fortsatt extrema nivåer de närmsta två åren.

Publicerad:

Vi, ordföranden inom 6F – fackförbund i samverkan, beklagar att regeringen inte vidtar kraftfulla åtgärder för att ta Sverige ur massarbetslösheten. För att snabbt få människor i arbete krävs en budget som investerar i välfärd och infrastruktur. 

-Att göra som regeringen och sätta staten i skuld för att genomföra vidlyftiga skattesänkningar är slöseri med skattebetalarnas pengar. Om pengar ska lånas ska det användas till långsiktiga och lönsamma investeringar för exempelvis energieffektivisering av bostäder och förbättrad järnväg, säger ordföranden inom 6F i en kommentar.

Det saknas också satsningar på välfärden. Skolan, sjukvården och a-kassan uppvisar inte längre bara brister – de är på väg att falla sönder. Regeringen visar med denna budget att de återigen prioriterar de individer i samhället som har det allra bäst. Sedan tillträdet 2006 har endast 30 miljarder kronor gått till välfärden, det vill säga till, skola, vård, högre utbildning, forskning, poliser och stöd till kommunerna. Under samma period har skatten sänkts med 140 miljarder. Regeringen rättar visserligen till en del av misslyckandet med a-kassan men 6F poängterar att det redan kostat medlemmarna tusentals kronor.

-Våra medlemmar har förlorat väldigt mycket pengar genom chockhöjningen av a-kasseavgiften och en halv miljon har redan lämnat a-kassorna. Detta är pengar som de aldrig kommer få tillbaka. Det är ändå positivt på att vårt arbete inom ”trepartssamtalen” gjort att regeringen nu slopar den arbetslöshetsavgift som a-kassorna ska betala till staten. Det ger förutsättningar för konkurrensneutralitet mellan olika fackförbund samt att fler väljer att ansluta sig till arbetslöshetsförsäkringen. Men det finns fortfarande mängder av saker i a-kassan som måste förändras både när det gäller nivåerna och reglerna, säger ordföranden inom 6F.

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen