För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan
Bild med händer på jordglob.
Foto: William Perugini/Mostphotos

Sekos internationella arbete

Den ökade globaliseringen har gjort att länder, företag och människor blivit allt mer integrerade och beroende av varandra. Det innebär att det fackliga arbetet också behöver vara gränsöverskridande.

Dessutom har EU-samarbetet en allt större inverkan på svensk arbetsmarknad och genom den globala handeln påverkas förhållandena på arbetsmarknaden av arbetares villkor världen över. 

Seko i EU 

EU har ett betydande inflytande över förhållandena på svensk arbetsmarknad. Det innebär att Sekos medlemmar behöver bli företrädda även på EU-nivå. Därför bevakar och bedriver Seko påverkansarbete gällande viktiga EU-frågor och unionens rättsliga initiativ. Detta påverkansarbete sker genom LO och våra europafederationer. 

Seko i världen 

Internationellt fackligt samarbete har en lång historia. En viktig del i detta är att genom solidaritetshandlingar stötta andra fackföreningsrörelser. Ett exempel är storstrejken 1909, då fackliga organisationer från hela världen stödde de svenska arbetarna ekonomiskt. Syftet med det internationella arbetet är tudelat: det grundas dels på solidaritet med arbetare världen över, dels på en insikt om att vi alla stärks när fackföreningar blir starkare runt om i världen. 

Seko bedriver fackligt utvecklingsarbete. Genom dessa projekt kan vi hjälpa till att bygga upp nya fackliga organisationer och stödja en demokratisk utveckling. Seko driver utvecklingsprojekt i Latinamerika, Afrika, Asien och Europa. 

Seko är medlem i fyra fackliga internationaler: Bygg- och träarbetarinternationalen (BWI), UNI Global Union – den globala fackliga organisationen för anställda inom tjänstesektorn, Internationalen för stats- och kommunalanställda (PSI) och Internationalen för transportarbetare (ITF).  

Sekos solidaritetsfond

Solidaritet är ett av fackets ledord. Det handlar om att ställa upp för varandra och hjälpa till där det behövs. Såväl på hemmaplan som på den globala arenan, där arbetsvillkoren i många fall är betydligt sämre än här i Sverige.

I många länder är det inte tillåtet att starta fackföreningar och det är vanligt att arbetare som organiserar sig drabbas av trakasserier, avsked och hot. Det här är något som vi som fackförbund aldrig kan acceptera. Därför måste vi visa solidaritet även utanför våra egna gränser.

Läs mer och bidra till Sekos solidaritetsfond

Senast uppdaterat: 24 mars 2025