Sekos organisation
Seko är ett fackförbund med 100 000 medlemmar som organiserar de anställda inom nio branscher; Civil, Energi, Försvar, Post, Sjöfolk, Tele, Trafik, Vård samt Väg och ban. Vi är det femte största av de 13 LO-förbunden.
Sekos uppgifter
I den andra paragrafen i Sekos stadgar finns förbundets viktigaste uppgifter listade. De är bland annat:
- Verka för att de anställda inom förbundets organisationsområde blir medlemmar i förbundet
- Tillvarata medlemmarnas fackliga intressen genom att träffa och upprätthålla kollektivavtal och andra överenskommelser
- Lämna rättshjälp och konfliktersättning vid arbetsmarknadskonflikt
- Tillhandahålla medlemmarna arbetslöshetsförsäkring genom arbetslöshetskassa
Du kan själv läsa mer i Sekos stadgar
Sekos historia
Vår historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Exempelvis bildades Svenska Postförbundet redan 1886! 1970 gick ett stort antal mindre fackförbund – bland annat Svenska Postförbundet, Svenska Järnvägsmannaförbundet och Vägarbetareförbundet – samman och bildade Statsanställdas förbund (SF).
1995 bytte SF namn till Seko och året därpå gick Seko samman med Sjöfolksförbundet. Orsaken till namnbytet var avregleringen av statens bolag. Många av förbundets medlemmar gick från att vara anställda av staten till att få vinstdrivande bolag som arbetsgivare.
Kollektivavtal
Inom Seko finns ett drygt 20-tal olika avtalsområden. Det är det vi kallar för centrala kollektivavtal, där motparten är en arbetsgivarorganisation som till exempel Arbetsgivarverket, Byggföretagen eller Almega.
Några av de största avtalsområdena inom Seko är: Kommunikation (post, flyg), Väg och ban, Telekom, RALS (Staten) Spårtrafik och Sjöavtalen. Dessutom finns en mängd lokala avtal, som tecknas av den lokala fackliga organisationen direkt med arbetsgivaren eller en viss koncern.
Läs mer om Sekos kollektivavtal.
Kongress och förbundsledning
Sekos kongresser hålls var fjärde år och är förbundets högsta beslutande organ. På kongressen deltar 200 ombud som valts runt om i Seko. Utöver att kongressen beslutar om en verksamhetsplan för de kommande fyra åren behandlar den bland annat motioner och väljer en ny förbundsledning.
De år då kongresser inte hålls är representantskapet Sekos högsta beslutande organ. Representantskapet sammanträder en gång årligen under kongressfria år och består av femtio ledamöter samt förbundsstyrelsen.
Klubbar
Ryggraden i Seko är våra drygt 160 klubbar med sina 5 000 förtroendevalda. De är våra lokala organisationer, i klubbarna bedrivs dagligen ett medlemsnära fackligt arbete ute på arbetsplatserna. Till klubbarnas uppgifter hör bland annat att förhandla med arbetsgivare och företräda medlemmar, organisera arbetsmiljöarbete, värva medlemmar, bedriva studieverksamhet och se till att medlemmarna är informerade om klubbens verksamhet.
Kontaktuppgifter till samtliga Sekos klubbar.
Olika delar inom Seko
Inom Seko finns också flera andra organisationer som på olika bidrar till att bygga ett så starkt Seko som möjligt.
Branschorganisationer jobbar bland annat för att driva frågor som är viktiga för medlemmarna inom en viss bransch. Flera branschorganisationer har egna hemsidor, du hittar dem under respektive bransch.
Förhandlingsorganisationer samordnar bland annat förhandlings- och arbetsmiljöarbetet gentemot en större arbetsgivare. Flera förhandlingsorganisationer har egna hemsidor, du hittar dem under respektive bransch.
Regioner jobbar bland annat med studier, tvärfackligt arbete inom LO och facklig-politisk verksamhet. Flera regioner har egna hemsidor.
Du kan läsa mer om dessa organisationer i Sekos stadgar.
6F – fackförbund i samverkan
6F – fackförbund i samverkan består av förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, samt Seko. Samarbetet ska göra de förbund som ingår starkare så att medlemmarnas löner ökar och anställningsvillkoren förbättras. Verksamheten ska drivas mer kostnadseffektivt med möjligheter till lägre medlemsavgifter. Förbundens opinionsbildning ska bli effektivare och möjligheterna att direkt påverka beslutsfattandet stärkas.
Om du vill veta mer om 6F, kontakta:
Jonas Pettersson, kommunikationsansvarig
08-791 41 95, 070-631 59 49
jonas.pettersson@seko.se
Senast uppdaterat: 24 mars 2025