Vecka 43 infaller arbetsmiljöveckan där vi i år lägger extra fokus på systematiskt arbetsmiljöarbete.

Ingen ska dö på jobbet

Måndagen den 7 oktober startar arbetsmiljöveckan. Förra året blev det svartaste på mycket länge i Sverige. 55 personer gick till jobbet utan att komma hem igen. Hittills i år har 30 personer dött på jobbet.

Det här är fullständigt oacceptabelt, och ändå bara toppen på ett isberg. Varje år dör ungefär 3000 personer i förtid av sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer.

Anledningarna till att det ser ut så här är flera. De skiljer sig också åt mellan olika branscher. Kostnader pressas, upphandlingar vinns av de med lägst anbud, budgetar kapas och tidspressen ökar för de som gör jobbet. Arbetsgivare låter sina egna ekonomiska intressen väga tyngre än liv och hälsa. Det fullständigt livsviktiga arbetet med att undanröja risker och förebygga arbetsmiljöproblem prioriteras alldeles för ofta bort.

Men i Sverige har faktiskt arbetsgivaren enligt lag ansvaret för arbetsmiljön. Arbetsgivaren är skyldig att se till att det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen. Risker ska undanröjas och arbetsmiljöproblem förebyggas.

Seko har 2500 skyddsombud som bevakar att arbetsgivarna lever upp till arbetsmiljökraven. Vi kämpar för att minst ett skyddsombud från Seko ska finnas hos varje arbetsgivare där vi har kollektivavtal.  

Du och dina arbetskamrater kan påverka genom att berätta vad i arbetsmiljön som inte funkar och vad som behöver förändras. Prata med ert skyddsombud om ni tycker att något är fel.  

 

Viktigt jobba systematiskt
Genom att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna skulle de flesta allvarliga olyckor och dödsfall kunna undvikas. 

Det här är systematiskt arbetsmiljöarbete:

  • Ett strukturerat tillvägagångssätt för att säkerställa en god arbetsmiljö på arbetsplatsen
  • Gäller i hela verksamheten, oavsett om den bedrivs på samma plats hela tiden, är spridd på flera ställen eller är rörlig
  • Hjälper till att identifiera risker i verksamheten innan något händer
  • Består av flera aktiviteter som är nödvändiga för att ni ska kunna bedriva och genomföra arbetsmiljöarbetet på bästa sätt
  • Ansvaret ligger alltid hos arbetsgivaren
  • Ska ske i samverkan med skyddsombud och anställda

Läs mer om systematiskt arbetsmiljöarbete hos Arbetsmiljöverket

 

Skyddsombudets roll 
Skyddsombudet representerar arbetstagarna i förhållande till arbetsgivaren när det gäller arbetsmiljön. Enligt arbetsmiljölagen ska det finnas skyddsombud på alla arbetsplatser som har minst fem anställda, men även på mindre arbetsplatser än så om det finns risker i arbetsmiljön. 
 
Skyddsombudet ska vara medlem i facket. Där Seko har kollektivavtal ska också skyddsombudet vara medlem i Seko. Det här är viktigt för att skyddsombudet ska våga vara obekväm och ställa krav på arbetsgivaren.  

Skyddsombudets rättigheter  
Skyddsombudets roll och rättigheter styrs av Arbetsmiljölagen. För att klara uppdraget och kunna företräda arbetstagarna har skyddsombudet rätt att: 

  • Utföra sitt uppdrag på betald arbetstid
  • Ta del av sådant som rör arbetsmiljön inom sitt skyddsområde 
  • Bli underrättad om förändringar av betydelse för arbetsmiljöförhållandena 
  • Delta vid planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser, arbetsmetoder och av arbetsorganisationen 
  • Delta vid planering av användning av ämnen som kan medföra ohälsa eller olycksfall 
  • Delta vid upprättande av handlingsplaner
  • Stoppa arbetet om det finns omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa
  • Få den utbildning som behövs för att klara uppdraget som skyddsombud

 

Huvudskyddsombud och regionala skyddsombud 
Om det finns flera skyddsombud på ett arbetsställe ska ett av dem utses till huvudskyddsombud. Huvudskyddsombudet samordnar skyddsombudens verksamhet och företräder dem utåt. 

Ett regionalt skyddsombud har samma uppgifter och befogenheter som övriga skyddsombud och företräder arbetstagare på arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud. Seko har sju regionala skyddsombud. Dessa är anställda för förbundet.

Vill du bli skyddsombud? 
Seko behöver fler skyddsombud. Skulle du kunna tänka dig att ställa upp, eller känner du någon du tror skulle passa i rollen? Prata med din klubb.

Uppdaterad: