För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan

Fackliga ledarskaps­utbildningar

Seko ingår i ett antal samarbeten som ger våra förtroendevalda möjligheten att fördjupa sitt ledarskap genom ett antal utbildningar, som vi presenterar nedan. Välkommen med din intresseanmälan så återkommer vi till dig när anmälningsperioden öppnar till respektive utbildning.

Genèveskolan

Genèveskolan ger sina deltagare en unik möjlighet att träffa arbetsorganisationer från hela världen på the International Labor Organisation (ILO) konferens ILC i Genève. Skolan grundades 1931 och har sedan dess arbetat för att öka kunskapen om internationellt samarbete och globala förordningar samt för att främja fackföreningsverksamhet både nationellt och internationellt. 

Den är en möjlighet för unga, aktiva medlemmar från fackföreningar och folkrörelser i de nordiska länderna att lära sig förstå och nätverka i ett globalt sammanhang. Under kursens gång får deltagarna fördjupade insikter om fackets och folkrörelsers möjligheter att påverka i en globaliserad värld samt ökad kunskap om internationellt samarbete och internationella regelverk, ILO och andra internationella organisationer 

Genèveskolan består av fyra kursdelar, som alla är obligatoriska i sin helhet för deltagarna.

Läs mer på: Genèveskolan

Bommersviksakademien 

På uppdrag av SSU, Socialdemokraterna och LO driver vi Bommersviksakademien – en facklig-politisk mötesplats för unga ledare. Under läsåren 2024/2025 och 2025/2026 är akademien inriktad på dig som vill jobba som politiskt sakkunnig, politisk sekreterare, utredare eller ombudsman i eller för någon av arbetarrörelsens organisationer.

Under utbildningstiden får du chansen att rusta dig för en professionell framtid i arbetarrörelsens tjänst. Som sökande väljer du antingen inriktning mot organiserande eller mot skrivande. Du får både lära dig hur arbetet går till i våra organisationer och som stöd till våra företrädare i offentliga uppdrag. En stor del av utbildningen handlar också om att öva på dina förmågor. Dessutom får du möjlighet att bygga nätverk med andra med samma önskan att bidra och med möjliga framtida arbetsgivare.

Akademien ställer stora krav på dig som deltar. Utbildningsprogrammet sträcker sig från december till maj och omfattar tre helginternat från fredag till söndag, sex digitala seminarier på kvällstid och mellanliggande hemarbete.

Läs mer på: BOMMERSVIKSAKADEMIEN | Campus Bommersvik

Wigforssakademin 

Kursen vänder sig till dig som har hjärtat till vänster och gillar folkbildning. Du kan vara fackligt aktiv, student, förtroendevald, engagerad för en enskild politisk fråga eller är allmänpolitiskt intresserad. Du behöver inte ha studerat vid universitet eller högskola. Du behöver inte heller vara medlem i S-studenter eller Socialdemokraterna. 

Wigforssakademin är en mötesplats mellan akademin och politiken. Föreläsarna är forskare från universitet och högskolor, folkbildare, debattörer och författare. Under kursen är folkrörelsepedagogiken viktig. Klassiska föreläsningar varvas med långa samtal och kultur.  

Wigforssakademin är en distanskurs med tre helgträffar i Seglora utanför Borås. Kursen går på halvfart och går att kombinera med heltidsstudier eller heltidsarbete. Läser du Wigforssakademin är du berättigad till studiemedel för studier på halvfart. Helgträffarna är obligatoriska. 

Kursen är kostnadsfri och inkluderar boende, mat och resor men du betalar själv för litteratur som tillkommer. 

Kursen arrangeras av Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och Viskadalen (VSAF) i samarbete med Socialdemokratiska studentförbundet (S-studenter), Tankesmedjan Tiden, Arbetarnas Bildningsförbud (ABF) och Landsorganisationen (LO).

Läs mer på: Arbetarörelsens Folkhögskola - Wigforssakademin 

 

Senast uppdaterat: 24 mars 2025