För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan

Ledighet och ersättning

Hur söker du ledigt när du ska gå en facklig utbildning? Vilken ersättning får du? Här hittar viktig information om ledighet och ersättning i samband med fackliga utbildningar!

Ledighet

Den som ska gå utbildningar söker studieledighet hos sin arbetsgivare i samband med ansökan till utbildningen. Ledighetsansökan ska lämnas senast 14 dagar innan kursstart till arbetsgivaren enligt studieledighetslagen.

Arbetsgivaren kan skjuta upp ledigheten för fackliga utbildningar i högst 14 dagar, oavsett studiernas längd. För att skjuta upp den längre krävs fackets godkännande.

Om du får förhinder eller inte kommer med på utbildningen så meddelar du arbetsgivaren och återgår till ditt ordinarie arbete.

Ersättning

Vid centrala utbildningar står Seko för eventuell förlorad arbetsförtjänst och deltagaravgiften (där logi vanligtvis ingår vid internatutbildningar). Vilken typ av ledighet som ska sökas framgår i studieprogrammet.

Även resor till och från kurstillfället betalas av förbundet i enlighet med uppdragsreglementet och resepolicyn. Du får veta mer om hur du bokar resor i samband med att du kallas till kurstillfället.

När du går Sekos centrala kurser och du bor på hotell där du själv har utlägg för middag ersätts du mot uppvisande av originalkvitto. Ersättningen betalas ut med max 130 kr per kursdag.

Traktamenten utgår ej vid utbildning.

Semestergrundande

Studieledighet för facklig fackliga studier är semesterlönegrundande upp till 180 dagar (semesterlagen §17). Det innebär att du söker ersättning för förlorad arbetsförtjänst exklusive semesterersättning när du fyller i din uppdragsredovisning.

Om arbetsgivaren ändå skulle dra av semesterersättning i samband med studiefrånvaron, ska den lokala fackliga organisationen driva frågan gentemot arbetsgivaren.

Återbud

Du som blivit uttagen att delta i en utbildning förväntas planera dina övriga förehavanden så att du kan närvara på hela utbildningen. Du behöver ordna så att du kan vara ostörd. Förbered dina kamrater så att de kan klarar sig utan din medverkan t.ex. genom att kalla in ersättare. Vet du att du inte kan delta helt och fullt ut i utbildningen så är det ofta bättre att helt avstå. Ett tidigt återbud, c:a 4 veckor innan utbildningen, ger ofta möjlighet för någon annan att delta.

Senast uppdaterat: 24 mars 2025