Rätt utbildning för uppdraget
Alla förtroendevalda behöver rätt utbildning för sitt uppdrag. Oavsett om det rör sig om klubbordförande, sekreterare, förhandlare eller Seko-ombud, erbjuds ett flertal utbildningar för just det specifika uppdraget. Dessutom finns utbildningar som rör det fackliga uppdraget och vår roll i samhället.
De fackliga studierna utgör en grundläggande förutsättning för vår möjlighet att uppfylla vårt åtagande gentemot våra medlemmar på arbetsplatsen och utifrån vår roll i samhället. Vår styrka utgår inte enbart ifrån att vi är många, det är också avgörande att vi bildar oss själva för att kunna påverka samhället i en riktning som gynnar Sekos medlemmar och hela löntagarkollektivet.
När du anmäler dig till en utbildning så är det viktigt att veta att du inte är garanterad en plats. Det är först när du får en kallelse som du vet att du har blivit antagen och kan ansöka om ledighet hos din arbetsgivare.
Mycket av Sekos studier sker i tvärfacklig regi, tillsammans med andra LO-förbund.
Vald på jobbet 1 och 2 – för dig som är ny förtroendevald
För den som precis har blivit förtroendevald sker den första utbildningsinsatsen på Vald på jobbet, där den första delen av två i utbildningen är tvärfacklig och den andra arrangeras i Sekos regi.
Vald på jobbet handlar om det fackliga uppdraget och den förtroendevaldes roll och uppgifter. Den tar upp meningen med föreningen, Den svenska modellen och kollektivavtalet. Deltagarna får även grundläggande kunskap om de svenska arbetsmarknadslagarna.
Anmäl dig till Vald på jobbet här!
LOs kunskapssystem
LOs kunskapssystem är vidareutbildningar för förtroendevalda och kan liknas vid ett smörgåsbord av utbildningar i olika ämnen. Ingången till Kunskapssystemet är Insikter som är en två veckor lång ideologisk och politisk utbildning. Insikter är ofta förkunskapskrav för att gå utbildningar i Kunskapssystemet.
Utbildningarna som Seko erbjuder genom LOs kunskapssystem hittar du i Studieprogrammet. Du kan anmäla dig på www.fackligutbildning.se.
Funktionsutbildningar
På flera håll i landet ordnas dessutom ytterligare funktionsutbildningar. Det är exempelvis utbildningar för dig som är ordförande, kassör, sekreterare eller sitter i en valberedning. Dessa arrangeras oftast av ABF och kan sökas antingen direkt genom ABF eller genom den regionala studiekatalogen från Seko eller LO.
Funktionsutbildningar bekostas i de flesta fall av klubben.
Hör av dig till den studieansvarige i din klubb eller region för mer information om utbildningsutbudet nära dig.
Du kan läsa mer om vad som kan vara bra att veta om fackliga studier, planering och ledighet, på Studieguiden på LOs hemsida.
Senast uppdaterat: 24 mars 2025
Relaterade ämnen
- Ledighet och ersättningLäs mer om vad som gäller angående ledighet och ersättning vid fackliga studier
- Sekos studieprogramHitta utbildningar för dig som förtroendevald i Seko!
- Ditt fackliga uppdragLäs mer om de olika fackliga uppdragen som finns i Seko