För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan
Sekos ordförande Gabriella Lavecchia iförd varselkläder på arbetsplatsbesök, i samtal med två medlemmar som delvis syns.

Facklig-politisk samverkan

Alla Sekos medlemmar påverkas av politik, att påverka politiken är därför en kärnfråga i vårt fackliga arbete. Vi gör det genom opinionsbildning och genom samtal och diskussioner med politiker. Men vi har också något vi kallar facklig-politisk samverkan med det Socialdemokratiska partiet.

Den facklig-politiska samverkan är inget nytt. Fackföreningsrörelsen insåg redan för över hundra år sedan att det inte räcker med att bara påverka på jobbet. Facket måste också kunna påverka politiken.

Det var därför fackföreningarna var med och bildade ett arbetarparti, Socialdemokraterna, så att vanliga arbetare skulle kunna göra sin röst hörd i politiken. Och det är därför vi sedan dess har vad vi kallar facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna.

Resultat för medlemmarna

Vi jobbar med samverkan för att det ger resultat för våra medlemmar.

Det är genom samverkan med Socialdemokraterna som vi har kunnat genomföra mycket av det som många idag tycker är självklart, som anställningstrygghet, semester, pensioner, föräldraledighet, a-kassa, sjukförsäkring och en generell välfärd.

Det är genom samverkan med Socialdemokraterna som vi har kunnat genomföra mycket av det som många idag tycker är självklart, som anställningstrygghet, semester, pensioner, föräldraledighet, a-kassa, sjukförsäkring och en generell välfärd.

Socialdemokraterna är det enda parti som haft både viljan och styrkan att kunna göra verklighet av förslag från arbetsplatserna.

Så är det fortfarande även om vi, som vi alltid haft, har synpunkter även på S-ledda regeringar. Vi tycker att det är lika illa när en socialdemokratisk regering försämrar anställningsskyddet, sänker skatten för rika eller inte höjer pensionerna, som om något annat parti hade gjort det. Men en sak är säker. Genom samverkan med Socialdemokraterna har vi helt andra möjligheter att påverka deras politik jämfört med andra partier.

Skilda roller

Vår facklig-politiska samverkan bygger på att vi delar samma grundvärderingar. Det betyder inte att vi alltid tycker likadant i olika frågor. Vi kan ibland vara oense om medlen så länge vi är överens om målen. Det är också viktigt att komma ihåg att det är det Socialdemokratiska partiet vi samverkar med, inte socialdemokratiska regeringar. Vi måste ha respekt för de skilda roller vi har. Sekos uppgift är att ta till vara våra medlemmars intressen.

Sekos uppgift är att ta till vara våra medlemmars intressen.

Socialdemokraterna måste vända sig till bredare grupper och, när man sitter i regeringen, också ta hänsyn till det parlamentariska läget. Detta gör såklart att det ibland krockar med våra politiska krav. För att ta ett konkret exempel så var Januariavtalet något vi var oerhört kritiska till, i synnerhet de delar som handlade om en förändrad/försämrad arbetsrätt.

Seko-medlemmar i riksdagen

Men det handlar också om att vi vill skapa en plattform för våra medlemmar och förtroendevalda att ta sig in i politiken med de erfarenheter de bär på. Om fler brevbärare, kriminalvårdare, anläggningsarbetare eller elmontörer blir politiskt aktiva ökar chansen att deras perspektiv även får plats på den politiska agendan. Vi har även Seko-medlemmar som, både nu och tidigare, tagit sig ända in i riksdagen.

Inflytande

En del försöker hävda att facklig-politisk samverkan handlar om att facket ger ekonomiskt bidrag till Socialdemokraterna. Men som vi beskrivit så handlar samverkan om något helt annat. Det handlar i grunden om att våra medlemmar ska få inflytande i politiken och att våra medlemmars frågor ska får ett stort utrymme på den politiska agendan.

Det handlar i grunden om att våra medlemmar ska få inflytande i politiken och att våra medlemmars frågor ska får ett stort utrymme på den politiska agendan.

Samverkan innebär att vi deltar i utformningen av politiken, genom att finnas med i gemensamma forum, ha representation på såväl nationella kongresser som på årsmöten och i styrelser på lokal och regional nivå. Detta ger oss möjlighet att lyfta in våra medlemmars perspektiv och deras prioriterade frågor i politiken. Seko bidrar dock inte ekonomiskt till något politiskt parti.

Avslutningsvis vill vi också passa på att ge er en uppmaning: engagera er! Engagera er både i facket och i politiken. Det finns inget bättre sätt att påverka utvecklingen på jobbet eller i samhället i stort.

Senast uppdaterat: 24 mars 2025