Pengar
- Nej, det kostar inte 500 kr/månad att vara med i Seko. Till förbundet betalar du utifrån hur mycket du tjänar, max 330 kronor. Till det kommer ofta en avgift till den lokala klubben för att ni ska kunna ha en egen verksamhet, ofta på en dryg femtiolapp. Detta är den obligatoriska medlemsavgiften, vad det kostar att vara medlem i Seko. Utöver det väljer många att teckna någon av de förmånliga medlemsförsäkringarna och att vara medlemmar i Sekos fristående a-kassa.
- Vi kan ta mig som exempel. Jag började jobba här för femton år sedan, idag tjänar jag tiotusen mer i månaden än vad jag gjorde då. Jag har fått löneökningar varje år av en enda anledning, att facket förhandlat fram dem. Utan facket hade ingen av oss här fått en spänn. Det är rätt bra avkastning på de hundralappar vi betalat i medlemsavgift varje månad.
- Dyrt? Du skämtar. Nämn några andra hundralappar du får lika mycket för. En bok full av rättigheter, någorlunda ordning och reda på arbetsmarknaden och dessutom löneökningar varje år. Och ändå är det billigare än Viaplay Sport eller ett kilo gårdsslaktad ryggbiff.
- Eftersom Seko tecknar avtal om försäkringar för så många medlemmar får vi också en väldigt bra deal med försäkringsbolagen. Att teckna samma försäkring privat blir oftast många gånger dyrare.
- Visst, som medlem i vissa tjänstemannafack betalar du några tior mindre i medlemsavgift. Men då har du också ett klart sämre försäkringsskydd. I Seko-medlemskapet ingår förutom inkomstförsäkringen även Olycksfall fritid, Barngruppliv och Kompletterings-TGL. Ytterligare information om dina försäkringar finns att läsa på Seko.se
Samlade argument
Här hittar du, uppdelat på sex olika områden mängder av argument för medlemskap i Seko. Alla argument passar inte på alla arbetsplatser, eller för alla förtroendevalda, men vi hoppas de kan ge dig inspiration. Och kom ihåg, det viktigaste är att överhuvudtaget våga ta samtalet om medlemskap.