Seko-ombud

Som Seko-ombud har du Sekos viktigaste uppdrag, det är på arbetsplatsen den fackliga organisationens styrka avgörs. Det är du som först träffar nya arbetskamrater på arbetsplatsen, du som introducerar Seko för blivande medlemmar. Här berättar fem Seko-ombud om varför de valde att engagera sig i Seko, och  bjuder dessutom på några tips.

Pia Gullarbergs

Pia Gullarbergs

Pia Gullarbergs, Seko-ombud på Klarälvsgården, Statens Institutionsstyrelse
– Jag har varit medlem i Seko sedan 2003. Förra året bytte jag till en arbetsplats där det inte fanns något Seko-ombud och då kände jag att det var dags att engagera sig, så jag blev ombud.

– Som nytt ombud är det viktigt att ta hjälp av andra i din klubb. Får jag frågor jag inte kan svara på från medlemmar försöker jag leta upp informationen själv, går inte det vänder jag mig till någon mer erfaren i Seko.

– Det är viktigt att redan från början ha en struktur. Du ska ha ordning på vilka som är medlemmar på din arbetsplats och gärna en mejllista till dem så att du kan nå ut med information. Det är viktigt att alla medlemmar känner till att du blivit ombud på din arbetsplats, så att de vet vem de ska vända sig till. Ett tips är att både sätta upp tydlig information på anslagstavlan om att du är ombud och att prata direkt med medlemmarna om det.

"Det är viktigt att alla medlemmar känner till att du blivit ombud på din arbetsplats"
Lise-Lotte Larsson

Lise-Lotte Larsson

Lotta Larsson, fackligt förtroendevald inom Försvaret, Mälardalen
– Jag blev förtroendevald som ersättare 2000 på Rindö där jag jobbade, och sedan har det bara fortsatt. Idag är jag förhandlingsansvarig på flera olika arbetsplatser och sitter med både i klubbens och förhandlingsorganisationens styrelser.

– Det absolut viktigaste är att medlemmarna hela tiden känner att man finns där för dem, att man alltid står på deras sida. Jag tycker att vi ska försöka prata mycket om facket på arbetsplatsen, lyssna på varandra. Det är tack vare facket vi har ett antal rättigheter och bra saker på våra arbetsplatser.

– Den bästa känslan som facklig är när du märker hur glada folk blir över att du engagerar dig, att du verkligen företräder dem.

"Det absolut viktigaste är att medlemmarna hela tiden känner att att man finns där för dem, att man alltid står på deras sida"

 

Robert Stolpe

Robert Stolpe

Robert Stolpe, Seko-ombud och ungdomsansvarig i Seko Post Klubb Mellansverige
– Jag har varit förtroendevald i snart tre år, det hela började med att jag var lite missnöjd med att vi aldrig såg till Seko på arbetsplatsen. Då hade jag två alternativ, antingen att fortsätta störa mig på det eller att själv engagera mig. Jag valde det senare och det har varit helt rätt, det är ju vi medlemmar som är facket och det är upp till oss om vi vill ha förändring.

– Det absolut viktigaste i min roll som Seko-ombud är att lyssna på medlemmarna på arbetsplatsen, det är nummer ett. Det gäller att ta tag i deras frågor och driva dem. Jag har märkt att det blivit enklare på senare tid. Ju längre jag håller på desto mer lär jag mig och ju bättre arbetsplatsen blir desto mindre behöver vi stångas med arbetsgivaren.

– Bäst med att vara förtroendevald är att få göra skillnad. Vi har verkligen chansen att engagera oss och påverka vår arbetsmiljö. När jag ser att arbetsplatsen förändras till det bättre så är det ett kvitto på att engagemanget lönar sig.

"Det är ju vi medlemmar som är facket och det är upp till oss om vi vill ha förändring".
Andreas Berlin

Andreas Berlin.

Andreas Berlin, Seko-ombud och ordförande för sektionen på Tekniska verken i Linköping
–  Jag har jobbat fackligt tidigare, men då för Kommunal. I Seko har jag bara varit aktiv i knappt ett år. En resa som har gått snabbt, från ombud till ordförande på mindre än ett år, och mina erfarenheter hittills är enbart positiva.

– Det som driver mig är att få göra nytta och att kunna hjälpa folk. Jag ser det också som en personlig utveckling, att få fördjupa mig i arbetsrätt och att få lära av andra. Det är förbannat roligt att vara förtroendevald och att få träffa så mycket bra folk, många fackliga är väldigt sociala och kunniga.

– Mitt tips till den som funderar på att börja engagera sig är att köra på. Det blir vad du gör det till, och du kan utvecklas enormt mycket. Passa också på att gå utbildningar, Sekos utbildningspaket är imponerande!

"Det som driver mig är att få göra nytta och att kunna hjälpa folk"

Lars Tebben

Lars Tebben, Seko-ombud på Citymail i Uppsala
– För snart fem år sedan började jag engagera mig fackligt eftersom jag kände mig missnöjd med situationen på min arbetsplats. Till en början upplevde jag att det blev bättre, sedan har det gått lite upp och ner. Vi har haft stora omorganisationer med byte av arbetsplatser och chefer vilket har gjort att vi fått börja om flera gånger. Det gör det dock inte mindre viktigt att vi engagerar oss, tvärtom!

– För att komma någonstans är det viktigt att engagera sig och att vara tålmodig. Vissa saker går inte att förändra på en dag, du kan behöva låta det ta tid och ta små steg för att till slut nå det stora målet. När det känns motigt är det viktigt att inte ge upp utan att fortsätta driva det medlemmarna tycker.

– Jag mår som bäst i mitt uppdrag när jag känner att jag kan hjälpa till. Det kan handla om att säkra en medlems anställningstrygghet, men också om små saker i det vardagliga fackliga arbetet.

"Jag mår som bäst i mitt uppdrag när jag känner att jag kan hjälpa till."
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten