För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan
Ett tiotal förtroendevalda kring ett mötesbord belamrat med papper och datorer.

Roller i en styrelse

I en styrelse finns flera olika roller. Här listar vi de vanligaste med en kort beskrivning om vad uppdraget innebär. Du kan läsa mer om både dessa och övriga styrelseuppdrag i Sekos Uppdragsguide.

Utöver din specifika roll i styrelsen så är du en viktig ambassadör för Seko. Precis som Seko-ombuden ska du synas på arbetsplatsen, värva medlemmar och finnas tillgänglig för medlemmarnas frågor och behov av stöttning.  

Ordförande

Som klubbordförande samordnar och leder du klubbens verksamhet, du ser till att fattade beslut verkställs. För att kunna involvera och inspirera andra är dina ledaregenskaper viktiga i denna roll. Du ska våga lita på övriga styrelsemedlemmar och delegera olika arbetsuppgifter.

Att vara ordförande är ett hedersuppdrag som innebär att du fått både förtroendet och det yttersta ansvaret att driva medlemmarnas fackliga frågor i många olika sammanhang.  

Här är några uppgifter för en klubbordförande:

  • Samordna och leda verksamheten, se till att fattade beslut verkställs
  • Tillsammans med övrig styrelse göra en aktivitetsplan för att nå målen i den verksamhetsplan som fastställts av kongressen
  • Leda styrelsemöten och medlemsmöten
  • Föregå med gott exempel, exempelvis genom att vara ute på arbetsplatserna och träffa medlemmarna som ni företräder 

En viktig egenskap som ordförande är att vara en bra lyssnare, särskilt viktigt är att inte bara lyssna på de mest högljudda.

Uppdraget som ordförande innebär ibland att inte alla gillar det som beslutas. Men är du noga med att förankra besluten och ser till att de flesta tycker att det du gjort är okej så blir jobbet som ordförande lättare. 

Sekreterare

Som sekreterare fungerar du lite som en motor i styrelsen. Tillsammans med ordföranden håller du ordning och sammanställer vad som ska tas upp på möten. Du skriver protokoll och förväntas sedan hålla reda på både protokollen och handlingar, som du sedan arkiverar i god ordning så att verksamheten lätt kan följas. 
Här är några uppgifter för en sekreterare:

  • Tillsammans med ordförande hålla ordning och sammanställa ärenden som skabehandlas  
  • Skriva kallelser till möten
  • Föra protokoll på styrelsemöten, medlemsmöten och ev. representantskapsmöten  
  • Ansvara för att medlems- och uppdragsregister är uppdaterade
  • Ta hand om föreningens arkivering 

När du skriver protokoll är det viktigt formulera besluten, vi skriver beslutsprotokoll inte diskussionsprotokoll. Protokollen ska vara lika lätta att förstå, även för den som letar upp protokollet om 5–10 år. Viktigt är också att det framgår i protokollet vilken verksamhet klubben har, det som inte skrivs ner glöms lätt bort. Det behöver också framgå vilka som var närvarande/deltog i besluten. 

Kassör

Som kassör ansvarar du för att förvalta medlemmarnas pengar och övriga tillgångar inom ramen för de regler och lagar som finns. Du ansvarar bland annat för in- och utbetalningar, att allt bokförs på ett riktigt sätt och för att informera styrelsen om den ekonomiska utvecklingen. 

Här är några uppgifter för en kassör:

  • Tillsammans med styrelsen göra en årlig budget för verksamheten
  • Informera styrelsen om den ekonomiska utvecklingen
  • Förvalta medlemmarnas pengar och övriga tillgångar  
  • Ansvara för in- och utbetalningar och att allt bokförs på ett riktigt sätt  
  • Avge ekonomisk berättelse till representantskap

Om du är ny kassör så försök att säkerställa att du får en bra överlämning från den tidigare kassören. Se till att allt ser korrekt ut. Ju snabbare du ser sådant som inte stämmer, desto snabbar går det att rätta till. Ett annat tips är att sköta kassörsjobbet kontinuerligt. Bokför regelbundet, exempelvis en gång i veckan och undvik att ”lägga på hög”. 

Studieansvarig 

Som studieansvarig i din klubb har du ett ansvar för att klubbens förtroendevalda går de utbildningar de behöver och för att organisera intro- och medlemsutbildningar i klubbens område. Inventera de utbildningsbehov som finns hos både förtroendevalda och medlemmar och driv på för att styrelsen ska upprätta en aktivitetsplan för studier. 

Här är några uppgifter för en studieansvarig:

  • Upprätta aktivitetsplan för studier i samarbete med styrelsen
  • Informera om och rekrytera till utbildningar  
  • Organisera introduktions- och medlemsutbildning  
  • Inventera medlemmarnas och förtroendevaldas utbildningsbehov  
  • Delta vid regionens studiekonferenser  

Det är bra att ha koll på Sekos centrala studieprogram, där hittar du de utbildningar som finns tillgängliga för klubbens förtroendevalda. 

När du ska rekrytera deltagare till en medlemsutbildning är bästa sättet prata med medlemmarna, helst direkt på arbetsplatsen. Ett mejlutskick genererar sällan anmälningar till en utbildning, men kan fungera bra i kombination med ett samtal. 

Medlemsansvarig 

Som medlemsansvarig samordnar du klubbens aktiviteter som har med medlemsrekrytering och medlemsvård att göra. Det är också du som avrapporterar medlemsutvecklingen till klubbstyrelsen. 
Det är till fördel om den medlemsansvarige i klubben också är Puma-ansvarig. Tillgången till Puma underlättar både att du har koll på klubbens medlemmar och rapporteringen till klubbstyrelsen. 

Här är några exempel på arbetsuppgifter för en medlemsansvarig:

  • Ha koll på hur många i klubben som är medlemmar i Seko, hur många som är oorganiserade och hur många som eventuellt är med i konkurrerande fackförbund  
  • Säkerställa att alla oorganiserade på arbetsplatsen tillfrågas om medlemskap
  • Säkerställa att alla nya medlemmar får ett välkomstsamtal  
  • Säkerställa att de medlemmar som vill lämna Seko skyndsamt får ett utträdessamtal 

Det är extra viktigt att hålla koll på utträdena. Tiden du har på dig att ta ett utträdessamtal är ofta begränsad. När du ser att en medlem har ett pågående utträde så är det viktigt att skyndsamt säkerställa att denne får ett utträdesamtal, i syfte att rädda kvar medlemmen. 

Senast uppdaterat: 24 mars 2025

Relaterade ämnen