Kan arbetsgivaren neka att lämna ut uppgifter vid förhandling?

Rubriken ställer en ganska vanlig fråga som våra förtroendevalda ställs inför i dessa förhandlingstider. Sekos uppfattning är att det vanligtvis inte ska finnas något hinder för arbetsgivaren att, till den fackliga organisationen, lämna över nödvändiga personuppgifter inför en förhandling.

Publicerad:

När Sekos företrädare tar del av uppgifter från arbetsgivaren för att fullgöra en skyldighet enligt kollektivavtal eller lag, exempelvis förhandla löner eller en arbetsbrist, krävs inget personuppgiftsbiträdesavtal. Detta gäller oavsett om den personuppgiftsansvarige är en myndighet eller ett privaträttsligt organ.

Sekos bild är därför att arbetsgivaren har svårt att hänvisa till GDPR för att de inte ska kunna lämna ut nödvändiga personuppgifter innan exempelvis en löneförhandling.

Fördjupning:
I dataskyddsförordningen räknas dessa rättsliga grunder upp i artikel 6. Behandling är laglig om och i den mån som åtminstone ett av villkoren i artikeln är uppfyllt. Arbetsgivaren har stöd för att lämna ut personuppgifter till Seko både för att fullgöra en rättslig förpliktelse (6p. 1c) och efter en intresseavvägning (6p. 1f).

Enligt 6 p. 1c är behandling tillåten om den är nödvändig för att fullgöra en rättslig förpliktelse som åvilar den personuppgiftsansvarige. Enligt den svenska arbetsmarknadsmodellen kan rättsliga förpliktelser och uppgifter av allmänt intresse vara fastställda genom kollektivavtal.

Punkten f i artikel 6.1 tar upp vikten av att behandlingar är nödvändiga för ändamål som rör parts berättigade intresse. De sägs också att detta ska ställas mot att den registrerades intressen eller grundläggande rättigheter och friheter väger tyngre och kräver skydd av personuppgifter.

(AD 2018 nr 65) Bedömning av Arbetsdomstolen ansåg att förbundets intresse vägde tyngre än deras intresse av skydd för den personliga integriteten.

Uppdaterad: