Information till Sekos förtroendevalda angående Covid-19

Folkhälsomyndigheten har nu skärpt sina allmänna råd i fem län. Dessa är följande; Stockholms län, Västra Götalands län, Östergötlands län, Uppsala län samt Skåne län. Från och med den 29 oktober uppmanas alla som befinner sig i dessa län att bland annat avstå från att delta i möten.

Publicerad:

Dessa skärpta råd gäller fört och främst till den 19 november och grundar sig i den alarmerande utvecklingen i dessa län under de senaste veckorna.

Läs mer här: 

Som ni redan känner till så ligger Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer kvar i hela landet. Dessa beskrivs bland annat såhär. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som har möjlighet att arbeta hemma fortsätter med det även under hösten. Detta bidrar till minskad trängsel i bland annat kollektivtrafiken och underlättar för de som måste ta sig till arbetet. Rekommendationen gäller så länge som de allmänna råden gäller, i nuläget till och med den 31 december 2020.

Som vi tidigare informerat om följer vi hela tiden utvecklingen och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med. Vi har all anledning att vara extra noggranna att följa råd och rekommendationer med tanke utvecklingen den senaste tiden.

Vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge på grund av Covid19. Det påverkar oss alla. Vi har under flera månader haft digitala möten i stor omfattning. I princip alla anställda har haft hemmet som sin arbetsplats. Det är en påfrestande situation ur flera perspektiv.

Med den information vi har i dagsläget finns inget säkert datum för när allt blir som vanligt igen och vi kan återgå till våra normala arbetsplatser. Vi kan dock konstatera att vi under ett bra tag framöver kommer att påverkas på ett eller annat sätt av pandemin. Med anledning av myndighetens senaste rekommendationer förlängs även vårt beslut om att anställda i Seko fortfarande är stationerade i hemmet.

Vi gjorde för en cirka två månader sedan några justeringar jämfört med tidigare beslut även om grundprinciperna är desamma. Under våren kommunicerade vi att man vid varje enskilt tillfälle som man behövde besöka sin arbetsplats skulle förankra detta med sin närmaste chef. Från och med den 1 september öppnade vi istället upp för att man tillsammans med sin närmaste chef ska kunna göra en planering för de kommande veckorna.

Detta innebär att du, tillsammans med din närmaste chef, planerar för 14 dagar i taget. Chefen ansvarar i sin tur för att den personal som av olika skäl behöver vara fysiskt närvarande på sin arbetsplats kan arbeta på ett säkert sätt utan risk för smittspridning. När det gäller förbundskontoret så samordnas detta mellan enhets- och gruppcheferna.

Ute i landet har gruppcheferna i respektive arbetsområde ett ansvar för hela arbetsplatsen och gör utifrån det en helhetsbedömning. Det är viktigt att de som av olika skäl måste vara fysiskt på arbetsplatsen kan vara där på ett säkert sätt. Grundregeln är att det ska vara så lite folk som möjligt på kontoren.

Chefen ansvarar även för att göra en bedömning av hela kedjan så att du som anställd kan ta dig hemifrån till kontoret på ett säkert sätt. Det kan handla om att undvika rusningstrafiken om du reser kollektivt. Det kan också innebära att man tar bilen till kontoret. På Hagagatan hyr vi några extra parkeringsplatser för att möjliggöra säkra transporter. Dessa går att boka i Outlook.

Ovan nämnda beslut gäller i första hand till den 30 november. Men då myndighetens rekommendationer gäller året ut så bör alla ha en mental beredskap för att detta kommer att dra ut på tiden. Vår förhoppning är givetvis att rekommendationerna ska ändras så vi kan återgå till mer normala förhållanden. Inför varje månadsskifte kommer vi att informera om vad som gäller för kommande månad. Förbundets krisgrupp har möten löpande och följer utvecklingen kring pandemin och eventuella justeringar av myndighetens rekommendationer.

Vi är fullt medvetna om att vi befinner oss i en intensiv period och är slutspurten av avtalsrörelsen. Vi är också införstådda med att det är en påfrestning för de allra flesta, inte minst ur ett arbetsmiljöperspektiv, att arbeta från hemmet.

Mötesverksamhet
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu också att man ska avstå från möten i fem län. Möten i dessa områden ska därför genomföras digitalt. Vi öppnar dock upp för ett undantag. Med tanke på att vi slutförhandlar på flera avtalsområden så kan det vara viktigt att kunna genomföra vissa av dessa möten fysiskt. Detta ska dock endast göras i undantagsfall. Det blir dock extra viktigt att i rådande läge arrangera dessa möten så att det går att hålla avstånd samt att alla erbjuds att delta digitalt. Med anledning av detta ska avtalsansvarig kontakta avtalssekreteraren som i samråd med krisgruppen fattar beslut. Då läget är nytt och myndigheten nu skärpt reglerna gäller inte tidigare beviljade fysiska träffar utan dessa kräver nytt beslut enligt beskriven beslutsprocess.

I övriga län kan exempelvis styrelsemöten och AU-möten genomföras fysiskt om det är möjligt att göra det på ett säkert sätt. Det är däremot viktigt att alla som önskar ska kunna delta digitalt på lika villkor. Om möten av detta slag planeras i förbundets lokaler ska detta samordnas med den gruppchef som ansvarar för kontoret.

När det gäller mötesverksamhet i den demokratiska organisationen gäller samma som är beskrivet ovan. Fler och fler använder nu mötessystemet Vote-IT för att genomföra demokratiska möten. Behöver man stöd/utbildning när det gäller Vote-IT, mejla till organisation@seko.se

Övrigt
Som ni vet är vi samlokaliserade på flera ställen med andra förbund. De äger dock sina egna beslut. Vi har en löpande diskussion med dessa förbund. Vårt fokus i den uppkomna situationen är personalens, våra förtroendevaldas och våra medlemmars hälsa men också ett ansvarstagande för samhället i stort. Samtidigt måste vi garantera en fungerade verksamhet.

Har ni frågor eller funderingar med anledning av detta kontakta personalchefen.

Ta hand om er. Håll ut, håll avstånd och tvätta händerna.

Uppdaterad: