Förlängt anställningsskydd till 69 år

I juni fattade riksdagen beslut om att ändra reglerna i LAS så att arbetstagare från 1 januari 2020 ska ha rätt att kvarstå i anställning till 68 år, istället för till 67 år. 1 januari 2023 ändras det till 69 år.

Publicerad:

Regeln är tvingande till arbetstagarnas förmån. När det gäller skrivningar i kollektivavtal finns övergångsbestämmelser. Inskränkningar i individuella anställningsavtal gäller om de ingåtts före den 1 september 2001.

Från 68/69 års ålder ska arbetsgivaren kunna säga upp arbetstagaren utan att det krävs saklig grund, genom ett förenklat uppsägningsförfarande. Arbetsgivarens möjlighet att avsluta anställningen genom ett skriftligt besked när en viss ålder uppnås tas bort.

Utöver slopandet av saklig grund begränsas anställningsskyddet för arbetstagare som uppnått LAS-åldern genom att arbetstagaren inte har rätt till längre uppsägningstid än en månad, inte har företrädesrätt i turordningshänseende eller företrädesrätt till återanställning/högre sysselsättningsgrad.

Arbetstagare kan inte heller få uppsägning eller avsked ogiltigförklarad. Den särskilda formen för visstidsanställning av äldre arbetstagare blir med dessa förändringar överflödig och tas bort.

Uppdaterad: