Skyddsombudens dag

Idag firar vi skyddsombudens dag! Klubben vill passa på att uppmärksamma alla våra skyddsombud som vi har i organisationen.

Vi vill yttra ett stort tack till er som innehar detta viktiga uppdrag! Ni är en stor tillgång till oss alla som arbetar inom myndigheten!

Publicerad:

Inom denna myndighet så vet vi med oss att vi har utmanande och tuffa situationer och att vi får hantera en mängd hot och våld. Att vi då har våra skyddsombud är helt avgörande, som kan se till att vi alla tar arbetmiljön på största allvar. Att vi rapporterar händelser och att vi alla strävar efter att få en tryggare arbetsmiljö som också ger bättre vårdmiljöer. 

Skyddsombuden ska vara anslutna till en facklig organisation för att få de rätta och skyddande förutsättningarna att kunna verka i sitt uppdrag fullt ut. Det finns idag förslag från Regeringen att skilja skyddsombuden från facken. Detta ser klubben allvarligt och oroväckande på, då det skulle kunna innebära att skyddsombuden inte har tryggheten att verka, de står själva utan organisation och arbetgivaren kan själva välja fram vilka som ska inneha uppdraget som skyddsombud.

Inom Seko SiS har vi en nystartad arbetmiljögrupp som ständigt tittar på förutsättningarna för våra skyddsombud. Det gäller bland annat rätt till utbildning, rätt till skydd och stöd, rätt till tiden so, uppdraget kräver och rätten till att organisera sig på arbetsplatserna. Sammankallande i arbetmiljögruppen är Mika Erkkonen, som också är både huvudskyddsombud och verksamhetsområdes skyddsombud. Den 14 november håller arbetsmiljögruppen ett samordnande möte via Skype, med alla skyddsombud som är anslutna till Seko.

Är du skyddsombud och inte fått någon kallelse till mötet, så hör av dig till ordförande i klubben. frida.strandberglandin@stat-inst.se 

 

Skyddsombudets historia
Föregångare till skyddsombud var så kallade arbetarombud. Enligt lagstiftning 1912 fick arbetstagarna rätt att utse egna representanter för samråd med yrkesinspektionen. Benämningen skyddsombud användes först 1938. Genom arbetarskyddslagen 1949 stärktes deras roll, och ännu mer under 1970-talet då skyddsombud fick rätt att stoppa arbete vid överhängande fara.

Under de första decennierna var ombudens uppgift att både företräda arbetstagarna och att bevaka statens intresse av bättre hälsa i arbetet. I första hand skulle ombuden företräda arbetstagarna i samband med de statliga yrkesinspektörernas besök. Yrkesinspektörerna hade rätt att kontrollera arbetsmiljön, men inte att förelägga arbetsgivarna att ändra något. Det var länsstyrelsernas uppgift.

Under 1930- och 1940-talen utvecklades både arbetarskyddslagstiftningen och samarbetet mellan arbetsmarknadens parter. Antalet skyddsombud ökade och skyddskommittéer började bildas på större företag.

(Källa: Wikipedia)

 

 

Uppdaterad: